Escaldes-Engordany
Salut rectifica i entregarà el resultat del primer test d’anticossos
Benazet insisteix que un negatiu inicial no garanteix que no s’hagi contret la malaltia
Les persones asimptomàtiques rebran tractament i restaran en aïllament domiciliari
El Ministeri de Salut, amb el ministre Joan Martínez Benazet al capdavant, va rectificar ahir tot anunciant que els resultats dels tests d’anticossos s’entregaran als ciutadans des de la primera prova. La decisió s’ha pres després de constatar un malestar general entre la població, que exigia conèixer els seus resultats des de l’inici del cribratge i no un cop acabat, a finals de maig, tal com s’havia informat. Tot i això, Benazet va alertar que aquest primer resultat no serà «concloent», ja que la majoria de negatius es confirmaran en el segon test, però servirà perquè «la gent estigui tranquil·la».
Tal com ell mateix va explicar, les proves d’anticossos demostraran «la resposta immunitària davant el virus» de cada persona. Això vol dir «si estàs o has estat malalt». Ara bé, la Covid-19 no es desenvolupa fins al cap de cinc o sis dies de contraure’s, de manera que es podria fer un test i sortir negatiu quan només s’està incubant la malaltia. Per això, al cap de 15 dies se’n farà un altre que ratificarà el primer. «L’únic resultat vàlid és la suma de les dues proves», va insistir el ministre. I va afegir: «Un test negatiu en la primera prova [tot i que dona una idea] no exclou que no estiguem malalts».
En cas que el primer resultat sigui positiu, es practicarà un nou diagnòstic mitjançant PCR que reiterarà l’activació del virus dins el cos de manera immediata. Així mateix, a les persones que la prova els surti positiva però siguin asimptomàtiques, se’ls oferirà tractament i hauran de restar en aïllament domiciliari durant un període de 14 dies.
Canvi de protocol
Amb tot, Benazet va reconèixer que facilitar aquesta primera informació suposa «una sèrie de dificultats a nivell operatiu», però «davant la demanda i dins el marc de possibilitats reals» s’ha canviat de parer i s’ha afegit en el protocol d’actuació que només preveia informar els primers positius.
Cal recordar que les proves ja s’han començat a realitzar al personal sanitari, cossos especials i voluntaris i que dilluns serà el torn dels 55.500 inscrits que aniran acudint als diferents stoplabs repartits per totes les parròquies de manera coordinada. Pel que fa a les proves de PCR, Benazet va comunicar que se n’han realitzat 3.750.
Els laboratoris privats ja no faran més tests ràpids
D’altra banda, el Ministeri de Salut ha demanat a tots els laboratoris privats que s’abstinguin de seguir realitzant tests ràpids d’immunitat per evitar distorsionar l’estudi epidemiològic a la població que va a càrrec del Govern i que arrenca dilluns. Una petició que, segons Benazet, les entitats «han entès perfectament», ja que els tests de l’Executiu tenen tots el mateix calibratge i la mateixa qualitat, de manera que incloure altres paràmetres podria fer variar els resultats. «Utilitzar diferents productes podria alterar l’estudi i fer-lo deficient científicament», va assenyalar el ministre. En aquest sentit, la consellera de Terceravia Carine Montaner va entrar ahir a Sindicatura una pregunta escrita en la qual demanava per què els laboratoris privats no podien actuar i explicacions sobre l’anàlisi dels resultats.