PUBLICITAT

Pallarés anuncia que hi haurà una reubicació de funcionaris

La ministra vol fer una llei per racionalitzar les administracions i ens públics

Per Julià Rodríguez

La ministra de Funció Pública, Judith Parllarés, amb Eva Descarrega (a l'esquerra).
La ministra de Funció Pública, Judith Parllarés, amb Eva Descarrega (a l'esquerra).

La ministra de Funció Pública i Simplificació de l’Administració, Judith Pallarés, va mantenir ahir al matí una nova reunió telemàtica –la tercera- amb els representants dels sindicats de l’Administració per abordar conjuntament les mesures que es prendran per reduir la despesa pública, que s’ha disparat de manera important a causa de la crisi sanitària provocada pel coronavirus. De moment, no hi ha res tancat, però el ministeri ha elaborat ja un primer esborrany en què s’inclouen les iniciatives que es podrien posar en marxa, després que des dels col·lectius sindicals presentessin les seves aportacions per escrit.

A més d’aquest paquet de mesures que es comencen a concretar, la ministra té també la voluntat d’elaborar una llei que permeti l’aplicació de plans de racionalització no només a l’Administració general, sinó també als comuns i a altres entitats públiques en vistes de la nova realitat econòmica, que obligarà a deixar de banda molts dels projectes que s’havien anunciat. Es tractaria, segons va explicar Pallarés, que hi hagi “una ordenació coherent amb la nova situació econòmica de les finances públiques”.

De fet, la Llei de Funció Pública ja contempla en el seu punt 2 de l’article 22 que l’Administració general pugui aplicar plans d’ordenació i racionalització dels recursos humans, amb mesures de mobilitat, trasllat o reassignació d’efectius, però la voluntat de la ministra és que s’estenguin també, de manera consensuada, a les administracions comunals i les empreses parapúbliques. En aquest sentit, es dona per “segur”, per exemple, que hi haurà d’haver una reubicació d’alguns funcionaris, tenint en compte que determinats departaments que ja no tindran el mateix pressupost que abans i, per tant, el seu volum de feina serà menor a partir d’ara.

També està clar que una de les mesures ja anunciades per al cos general, com és l’eliminació de les hores extra i la seva recuperació, si n’hi ha, com a hores ordinàries, afectarà també els cossos especials. Els sindicats ja hi estan d’acord, i fins i tot alguns d’ells ja han fet aquesta mateixa proposta, però ara fa falta l’elaboració del corresponent decret perquè es pugui materialitzar per al conjunt de l’Administració. El que no semblaria bé en cap cas a les organitzacions sindicals, segons van posar ahir sobre la taula, és que pugui haver una reducció del sou dels funcionaris, tot i que a hores d’ara tampoc hi ha una decisió del Govern en aquest sentit. “De cap manera els sindicats acceptarien una reducció dels salaris dels funcionaris perquè això no s’aplica al sector privat”, va indicar el president de l’Associació de Bombers d’Andorra (ABA), Joan Torra.

En aquesta mateixa línia, es van expressar David Bernaus, del Sindicat Penitenciari Andorrà (SPA), que va deixar clar que “si ens toquen el sou ens tindran de front”, i Lluís Anguita, del Sipaag, segons el qual “abans del sou són moltes les coses que es poden tocar, com per exemple els càrrecs de relació especial”. Per la seva banda, Pallarès va manifestar al respecte que “entenc que els faci por una retallada”, al temps que va agrair l’esforç del sindicats “perquè s’han mullat” en el tema de les hores extra.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT