PUBLICITAT

Els pagesos vendran el tabac a preu únic per la crisi de la Covid-19

El producte es cremarà al CTRASA perquè no es podrà enviar a fora per tractar-lo

Per Enric Revuelta

| Maricel Blanch

La crisi del coronavirus tampoc passarà de llarg pel sector agrícola, malgrat l’increment de demanda dins de la cadena alimentària. L’Associació de Productors i Ramaders (APRA) ha acordat un preu únic de venda per al tabac, independentment de la qualitat de les fulles recollides l’any passat. Per tant, el producte recollit l’any passat no es classificarà i es pagarà en funció de la qualitat, tot i que es classificarà mínimament per tal d’evitar qualsevol tipus de picaresca.

Els fabricants que compren el tabac als productors no el podran enviar per esterilitzar-lo ni a França ni a Itàlia per l’afectació que estan tenint aquests dos països per la crisi de la Covid-19 i, per tant, tota la producció es cremarà al Centre de Tractament de Residus (CTRASA). L’establiment d’un preu únic, però, perjudicarà els productors que planten un tabac de més qualitat mentre que beneficiarà els que en produeixen de menys categoria. De fet, els agricultors estan a l’espera que es passi a recollir el producte per transportar-lo al forn incinerador. La decisió s’ha acabat prenent ara, després de veure que finalment seria molt difícil poder transportar el producte, i coincidint amb la fi de l’assecament de les fulles recol·lectades l’any passat. En tot cas, els productors temen que aquesta decisió sigui un nou entrebanc dins d’un sector que es troba en ple procés de canvis arran sobretot del període de transitorietat pactat amb la Unió Europea en el marc de l’acord d’associació. «Serà la primera vegada que no hem tingut dues collites a casa i aquest cop possiblement haurem de plantar i alhora tindrem la collita de l’any passat», explica Pere Aché, pagès i ramader de Sant Julià de Lòria.

Més vendes a l'Arieja

Els estanquers francesos del departament de l’Arieja s’han vist beneficiats en aquest cas per l’increment de vendes de tabac per part dels seus ciutadans, que ara no poden accedir al Principat. El president de l’associació d’estanquers del departament de l’Arieja, Gérard Maury, explica al diari francès La Dépêche du Midi que, de mitjana, l’increment de vendes des del passat mes de març és del 30%.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT