PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les empreses ja notifiquen STCT als treballadors tot i no ser vigents

L’USdA lamenta que seran la «ruïna» per a moltes famílies

Per Lídia López

Uns operaris treballant a Andorra la Vella
Uns operaris treballant a Andorra la Vella | MARICEL BLANCH

Alguns treballadors d’Andorra ja han rebut un anunci per part de les seves empreses que es veuran implicats en la suspensió temporal de contracte de treball (STCT) que el Govern va impulsar dins del segon paquet de mesures de la llei òmnibus. Aquesta llei encara no té vigència, perquè tot i que va ser aprovada al Consell General fa unes setmanes, aquesta encara no ha estat signada pels coprínceps, element indispensable per tal que tingui validesa com a regulació.

Així ho ha confirmat a EL PERIÒDIC el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, que va refermar la seva posició en contra dels STCT, que considera que «seran la ruïna per a moltes famílies andorranes i residents». El secretari va assegurar que les persones que s’han adreçat al sindicat no han pogut fer cap mena de negociació amb les seves empreses, i que s’han vist abocats a acceptar les reduccions de jornada o quedar-se sense feina. I és que per Ubach, el Govern «ha tirat pel dret» una vegada més seguint les instruccions de la Patronal. 

«La mesura et diu que et rebaixen un 20% el lloguer però que et poden treure la meitat del salari», va lamentar el secretari d’USdA. En aquest sentit, va posar en relleu la proposta que ja havien fet temps enrere sobre l’establiment d’una renda bàsica per a la gent que la necessiti que els asseguri poder cobrir les necessitats, ja que segons ell «la gent de peu ho passarà malament».

Diners a fons perdut 

Gabriel Ubach va recalcar que les mesures que ha aprovat l’Executiu suposen «un forat de 400 o 500 milions d’euros» i va augurar que aleshores «s’hauran d’augmentar els impostos» i es recuperaran «polítiques liberals de contenció que van molt bé per alguns». I és que Ubach va denunciar al respecte que el Govern segueix sense voler “tocar les grans fortunes del país” per tal d’afrontar de forma efectiva la crisi. “No han volgut parlar i han preservat la banca i les grans empreses” va afegir.

A més, pel secretari d’USdA, tots els diners que està donant el Govern són «a fons perdut» i faran allargar l’estat de crisi econòmica i ofec de la ciutadania al país. I és que Ubach, també va assegurar que aquesta situació s’afegeix a una «limitació de pensions i salaris» que es viu a Andorra des de fa més d’una dècada. 

Els STCT seran una realitat divendres

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va assegurar ahir durant la roda de premsa de la tarda, que la maquinària per l’aplicació dels STCT està pràcticament en marxa, per tal d’entrar en funcionament tan bon punt s’oficialitzi. 

El ministre Gallardo va assegurar que les pròximes hores ja es podran descarregar i treballar els documents necessaris per a presentar aquestes reduccions laborals. A més, també va confirmar que tot i que la prestació es fa efectiva en el moment que es presenta, aquest podrà tenir un caràcter retroactiu a partir de l’1 de maig d’enguany. 

Davant de la previsió d’una gran demanda de peticions, el ministre també va anunciar que es reforçarà el servei del departament de Treball, on l’equip que ha estat gestionant els crèdits tous podrà donar un cop de mà revisant els documents de caràcter econòmic de les sol·licituds. H
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT