PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern assumeix més de 4 milions en cotitzacions a la CASS

Gairebé 6.000 autònoms i empresaris s’acullen a les reduccions incloses en la llei òmnibus

Per Lídia López

Només alguns comerços hauran pogut generar ingressos aquest mes d’abril
Només alguns comerços hauran pogut generar ingressos aquest mes d’abril | MARICEL BLANCH

El Govern ha hagut d’assumir més de quatre milions d’euros de les diverses reduccions en les cotitzacions a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) a les que s’han acollit autònoms i empreses durant el mes de març. Aquests ajuts estaven inclosos dins del primer paquet de mesures per fer front a la Covid-19 que es va aprovar fa unes setmanes dins de la llei òmnibus. El ministre Portaveu, Èric Jover, va ser l’encarregat de fer públics els detalls de les primeres xifres d’aquesta ajuda a treballadors per compte propi i empresaris durant la roda de premsa d’actualització d’ahir a la tarda.
D’una banda, un total de 936 autònoms es van acollir a la possibilitat de reduir de forma parcial parcialment la seva cotització a la CASS, amb un valor total de 238.000€. D’altra banda, 2.453 autònoms van suspendre de forma total la seva cotització a la CASS. Aquesta proporció va suposar una reducció d’ingrés de 961.000€. Finalment, 2.490 autònoms i empreses es van emparar al suport del pagament del 15,5% de la cotització patronal dels treballadors a la CASS. Aquest va ser el grup que més despesa va suposar al Govern, amb una inversió total de 3.140.000€.
Tal com va recalcar el ministre Jover, aquesta despesa demostra que Andorra «està compromesa» amb el teixit empresarial i els treballadors del país. A més, també va apuntar que aquest nombre es veurà incrementat en gran mesura de cara a l’abril, pel fet que al març es va poder operar almenys la meitat dels dies, mentre que en el mes actual gairebé no s’haurà pogut generar cap tipus d’ingrés.

El calendari segueix vigent 

El dilluns vinent, 4 de maig, arrencarà la segona fase d’obertura de sectors econòmics que va anunciar el Cap de Govern la setmana passada. Èric Jover va assegurar que el calendari es manté supeditat a l’evolució de la pandèmia de coronavirus al Principat. Però, segons les dades de nous contagis així com de les altes que s’han registrat les darreres jornades al país, la situació epidemiològica actual indica que aquesta segona fase d’obertura es podrà dur a terme tal i com s’havia previst i amb seguretat.
La segona fase inclou el sector de la construcció i les professions liberals relacionades, com arquitectes, aparelladors o dissenyadors, entre d’altres. El Govern va xifrar en unes 3.500 persones que estan vinculades laboralment a aquest sector. Els dies vinents, l’Executiu detallarà les condicions sota les quals aquests treballadors podran tornar a la feina.

L’atur augmenta fins a 644 persones al març pel coronavirus

L’atur es dispara a Andorra a conseqüència de l’aturada econòmica provocada per l’emergència sanitària de la Covid-19. 644 persones es trobaven, al final del mes de març, en situació de demandants en recerca de feina, és a dir, un 45,7% més que al febrer. Aquesta xifra augmenta encara més, fins al 47,4%, respecte al mateix mes de l’any anterior. També s’ha vist incrementat el nombre de persones registrades com a demandants en millora, que són treballadors que ja tenen feina però volen trobar una altra ocupació. Aquestes van ser 294 persones, un 8,1% més que al febrer. D’altra banda, el nombre total de llocs de treball oferts també es va reduir en un 15,8%, amb 812 ofertes publicades.

PUBLICITAT
PUBLICITAT