PUBLICITAT

Els tests d’anticossos començaran dilluns i es donarà cita a partir de demà

L’operatiu suposarà la mobilització de més de 700 persones

Per Julià Rodríguez

El director de Protecció Civil, Cristian Pons. / SFGA
El director de Protecció Civil, Cristian Pons. / SFGA

Tot està pràcticament a punt per a la realització dels tests d’anticossos a la població a partir de dilluns vinent. Es disposarà així, quan acabi el procés, d’una eina que el Govern considera “cabdal” per facilitar la sortida del confinament provocat pel coronavirus. El director de Protecció Civil, Cristian Pons, va donar ahir els detalls de l’operativa, que suposarà la realització de 8.000 proves al dia, la mobilització de més de 700 persones, entre sanitaris, voluntaris i efectius logístics, i la posada en funcionament de 59 ‘stop labs’, cadascun dels quals farà uns 140 tests al dia.

Els Comuns començaran demà a donar cita prèvia als inscrits, que ahir ja eren gairebé 53.000, tot i que no serà fins dilluns quan es començaran les proves per al conjunt de la ciutadania. I és que, abans, serà el torn dels sanitaris i del personal de les administracions que intervindrà en el dispositiu, així com del personal dels centres sociosanitaris públics i privats, i dels cossos especials, entre altres col·lectius.

La primera onada de tests durarà deu dies i es desenvoluparà entre les 8 del matí i les 8 del vespre. En cada punt hi haurà un sanitari que realitzarà la punció i dos auxiliars de suport, que entre altres tasques s’encarregaran de la lectura de la prova i d’entrar els resultats en la base de dades. També hi haurà personal dels comuns per identificar les persones i dos coordinadors de Protecció Civil i de la Creu Roja, que seran responsables que es respectin els torns i de la gestió del material. Es calcula que el temps d’atenció a cada persona serà de 5 minuts, o el que és el mateix, de 20 minuts per a una família de quatre persones, interval de temps que es tindrà en compte a l’hora de fixar les cites. A cada persona se li faran dos testos, amb una diferència de dues setmanes, i si es detecta una infecció serà avisada immediatament.

Pons va indicar a on estaran situats els diferents ‘stop labs’. A Canillo estaran a l’aparcament Prat del Riu ( 30 efectius); a Encamp s’ubicaran a la zona del Funicamp, al Posliesportiu i a Centre Esportiu del Pas ( 60 efectius); a Ordino estaran al Prat del Call (35 efectius); a la Massana estaran instal·lats a les zones de Santa Caterina i la Closeta, ( 37 efectius); a Andorra la Vella se situaran a l’aparcament Centre Ciutat, el Centre de Congressos i el Parc de Bombers ( 87 efectius); a Sant Julià de Lòria estaran a l’aparcament de Prat Nou (47 efectius), i a Escaldes-Engordany al Prat Gran (68 efectius). Els transfronterers, per la seva banda, s’hauran de fer els tests a Santa Coloma, i la previsió és que se’ls truqui un per un per fixa les cites.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va recomanar que els nuclis familiars acudeixin en el mateix vehicle a fer-se les proves, al temps que va recordar que també es podrà anar a peu i que un equip sanitari anirà als domicili d’aquelles persones que no puguin desplaçar als ‘stop labs’. Benazet va insistir que aquesta és “una fase cabdal per sortir de la situació en què estem”. A més va informar que el ministeri ha gastat uns cinc milions en aqueta crisi sanitària.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT