Els temes familiars acaparen les consultes als advocats
El servei gratuït del Col·legi atén 77 demandes el primer trimestre
El servei de consultes jurídiques gratuïtes que ofereix des de fa anys el Col·legi d’Advocats d’Andorra (CAA), concretament des del 2007, ha registrat en els tres primers mesos de l’any en curs un total de 77 demandes, segons les dades que han estat facilitades per l’entitat. En el primer trimestre del 2020, i seguint la tendència que s’ha constatat al llarg dels últims anys, la majoria de les consultes, 29, han tractat sobre diversos aspectes relacionats amb la família. Els dubtes que tenen les persones que s’adrecen al servei dins d’aquest àmbit es refereixen, per exemple, a temes com la custòdia dels fills, les separacions o les pensions a què tenen drets els cònjuges o els nens, entre altres.
En segon lloc, pel que fa a les demandes més nombroses comptabilitzades aquest exercici pel Col·legi d’Advocats, hi ha les que han tractat alguna problemàtica en matèria laboral (15), com per exemple els acomiadaments, i dins d’aquests el càlcul de les quitances i de les indemnitzacions. L’entitat va atendre també entre l’1 de gener i el 31 de març d’enguany altres 26 consultes que s’inclouen dins del calaix d’altres qüestions, i que responen a una temàtica molt variada, així com 4 relatives a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), sobretot pel que fa a les pensions, i 3 a reclamacions. “Molts són dubtes que ajudem a resoldre i que no necessitaran d’un advocat, malgrat que en altres casos sí que caldrà”, explica la vocal de la junta del Col·legi Concepció Criado.
Durant els últims anys la xifra de consultes ateses a través d’aquest servei del Col·legi d’Advocats s’ha mantingut en més de 400. Al llarg del 2019, el col·legi va rebre un total de 420 consultes, que es van distribuir de la següent manera: 64 referents a l’àmbit laboral; 128 en matèria de família, 21 pel que fa a reclamacions, 19 sobre la CASS i 188 en la categoria d’altres, que se situava d’aquesta manera en primer lloc (aquí s’inclouen, per exemple, les relacionades amb habitatge, hipoteques i lloguers).
L’any 2018 van ser 468 les consultes ateses i el 2017 és quan es va registrar la xifra més alta des que aquesta iniciativa es va posar en marxa, 526, sobretot com a conseqüència que es van disparar els dubtes que van sorgir entre la població per la problemàtica dels elevats lloguers. Les consultes jurídiques gratuïtes es van posar en funcionament l’any 2007 i hi participa la totalitat dels membres que formen part del Col·legi. Així, quatre advocats diferents atenen cada dimecres, entre les tres i les cinc de la tarda i de manera presencial, totes aquelles persones que ho han sol·licitat a través d’una cita prèvia. “Normalment en ressurt una mitjana de tres consultes per advocat, el que suposa un total de 18 consultes cada setmana aproximadament”, segons explica Criado. “Es un sistema que funciona bé i que no registra un increment significatiu de consultes” i de moment, per tant, no hi ha previst que s’introdueixi cap canvi, afegeix la vocal del Col·legi.