PUBLICITAT

Salut avisa que els que no se sotmetin als tests hauran de seguir confinats

El ministre defensa la “bondat” del projecte, “que no es fa a cap país del món”

Per Julià Rodríguez

Eric Jover i Joan Martínez Benazet, en la roda de premsa d'ahir. / SFGA
Eric Jover i Joan Martínez Benazet, en la roda de premsa d'ahir. / SFGA

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va fer ahir una crida perquè el màxim de persones participi al doble cribratge poblacional que està previst que comenci dimecres vinent i que, segons va dir, ha de permetre sortir més ràpidament de l’actual situació de confinament pel coronavirus. Benazet es va esforçar per ressaltar la “bondat” del projecte, per al qual ja s’han comptabilitzat 51.000 inscrits o el que és el mateix dues terceres parts de la població, i que va qualificar com a “únic”, “ja que no es fa a cap país del món” i, a més, “ens pot donar ales” per sortir del confinament. “Tindrà més pes com més gent s’ho faci. Si s’ho fa tota la població tindrà molt més pes que si s’ho fa un 65%. Pensem que aquella població que no s’ho faci de fet hauria de continuar confinada”, va dir Benazet. En aquesta mateixa línia, el ministre portaveu, Eric Jover, va defensar també el doble cribratge perquè, tot i que només fos amb els actuals inscrits, “és una eina útil segur” i ja és pot considerar un “èxit”. “Les proves seran un benefici tant per a les persones com per al país en la lluita contra la malaltia”, va opinar Jover. 

L’objectiu amb el doble test, amb un cost d’1,6 milions d’euros, és controlar el màxim de persones, detectant tant les que puguin estar malaltes com aquelles a les quals es pot haver transmès el virus, per tal que “es pugui tornar a la normalitat quant abans millor i passar només al confinament de les persones que estan patint la malaltia, com succeeix amb la majoria de malalties infeccioses”. Tot i així, no s’ha establert un mínim de persones a les quals s’hauria de fer les proves per donar aquest pas, si bé el ministre va afirmar que “si tenim un alt percentatge de persones que no es fa el test serà molt complicat perquè hi haurà una franja de la població que no la tindrem controlada i podria seguir transmetent la malaltia”.   

En aquest sentit, el ministre va explicar també que si no està previst que es doni el resultat de la prova fins que aquesta es repeteixi al cap de dues setmanes “no és per voluntat d’amagar res”, sinó perquè la interpretació dels resultats requereix d’aquest temps. Això sí, està previst avisar de seguida totes aquelles persones que, en base al primer test, se sospiti que tenen la malaltia perquè se’ls pugui fer una PCR i comprovar si són transmissores del virus. “És una estratègia que no pot fer a cap altre país per anar més de presa cap a una situació de normalitat”, va emfasitzar el ministre de Salut. Benazet va ressaltar també que les proves previstes són “per controlar l’epidèmia” i no per fer un hipotètic passaport immunològic, “del qual no n’hem parlat mai”. “En absolut és per fer un document que obri i tanqui portes”, va afegir el ministre.

740 infectats pel virus i 374 curats

Durant el dia d’ahir no es va haver de lamentar cap nova defunció per Covid-19 i, per tant, les morts es mantenen en 40. El nombre de persones infectades pel coronavirus era de 740, és a dir, 2 més que la jornada anterior, mentre que els casos actius eren 326, és a dir 14 menys. Les persones curades són ja 374 i, com a dada preocupant, s’ha d’esmentar de nou la de sanitaris infectats, que són 49. A l’hospital hi ha ingressats 32 pacients que tenen la malaltia, dels quals 16 estan a l’UCI -12 necessiten ventilació mecànica- i 16 estan en planta. Pel que fa al Cedre, hi ha 32 persones infectades pel virus, 12 de les quals procedeixen del centre sociosanitari Salita i 7 es troben en convalescència esperant el resultat negatiu de la PCR per ser donats d’alta. Dels 78 resultats rebuts ahir, 51 van ser negatius i 27 positius. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va indicar que la situació epidemiològica es manté “més o menys estable”, però va ressaltar també la necessitat de no saturar l’UCI.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT