PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els temporers argentins tornaran a casa segons la vulnerabilitat

La repatriació es farà de forma gradual en funció de les places que els atorguin als vols programats

Per Lídia López

Els Serveis d’Immigració, en una imatge d’arxiu
Els Serveis d’Immigració, en una imatge d’arxiu | MARICEL BLANCH

El retorn dels temporers argentins que han treballat els darrers mesos a Andorra cap al seu país es farà de forma esglaonada. Després de la negativa inicial del govern argentí de permetre l’entrada dels seus compatriotes que havien quedat lluny de casa en plena pandèmia del coronavirus, l’Executiu va recular i va anunciar que estava tancant vols concrets per al retorn dels seus ciutadans al país. 
Ahir diumenge, van enlairar-se dos avions des de Madrid, un a les 14.00 hores i un segon a les 20.00 hores cap a Argentina, on s’hi trobaven 14 temporers argentins que continuaven a Andorra. El ministre Portaveu, Èric Jover, va anunciar durant la roda de premsa d’actualització sobre la Covid-19 que el cap de setmana vinent, concretament el dissabte 2 de maig, sortirà un vol des de l’aeroport de Barcelona en direcció Buenos Aires on esperen poder encabir més ciutadans argentins que es troben al Principat. Jover va assegurar que tant el Govern com el Consolat argentí estaven fent «un esforç» per tal que «es puguin acollir una part dels temporers» en aquest avió. Segons les dades del Ministeri de Relacions Exteriors d’Argentina, el vol de Barcelona comptarà amb 243 passatgers.

Els vulnerables, primer

Sobre l’ordre de prioritat a l’hora de poder ser inclosos en els vols de tornada a l’Argentina que es vagin programant, el ministre Jover va especificar que es farà en funció de la vulnerabilitat de cada persona. I és que el Govern té una llista dels temporers que es troben al país gràcies als registres que ells mateixos van dur a terme a l’inici del confinament i que el ministeri d’Afers Socials valora per tal de decidir qui ha de marxar primer. De fet, en els vols d’ahir, ja es va donar prioritat als perfils “sensibles”, com podien ser dones embarassades o persones que havien patit alguna afectació de salut. 
No obstant això, el ministre Portaveu va assegurar ahir que l’Executiu encara no coneixia el nombre de places amb les quals comptarien en el vol designat a l’Argentina del cap de setmana vinent per tal de traslladar a casa seva els temporers retinguts a Andorra.

Sense venda anticipada fins setembre

Aconseguir un bitllet d’avió per anar a l’Argentina no és fàcil. Les restriccions afecten tant els trasllats internacionals com els nacionals. Sobre aquesta qüestió, l’Administració Nacional d’Aviació Civil d’Argentina (ANAC) va anunciar el passat dissabte 25 que autoritzava a les aerolínies a vendre bitllets de vols regulars programats a partir de l’1 de setembre. Aquests, però, quedaran supeditats a les restriccions que segueixin vigents. De fet, aquest anunci modificava parcialment el que havien llançat el dia anterior, on prohibia estrictament la venda de qualsevol bitllet d’avió. Aquesta decisió havia aixecat les crítiques per part de les aerolínies que no veien cap manera de poder fer caixa a curt termini.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT