PUBLICITAT

El llindar dels 2.000 euros per a congelar l'IPC pretén evitar «discriminacions»

  • La Secretaria d'Estat de la Funció Pública fonamenta el canvi de criteri experimentat
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Assemblea general amb presència de funcionaris en què la suspensió de la mútua va ser el motiu de la reunió Foto: TONY LARA

la Secretaria d'Estat de la Funció Pública va enviar recentment una nota informativa als treballadors de l'Administració en la qual va voler aclarir els criteris per a l'aplicació de increment de l'IPC 2011. Després que el 15 de novembre, la mateixa Secretaria d'Estat deixés clars quins eren els principis que havien orientat el Govern en relació a l'establiment de mesures de racionalització i d'optimització dels recursos de l'Administració, a la nota es va exposar que les mesures «es basen en un esforç de contenció de la despesa pública» que, d'altra banda «no menysté sinó que protegeix els a salaris més baixos, esperit que el Govern està convençut que compartia amb la Plataforma sindical».

A més, des de la Secretaria d'Estat de la Funció Pública es fa informar que, «després d'analitzar acuradament diverses possibilitats», el Govern «va decidir que l'augment salarial equivalent a l'IPC s'aplicaria a tots aquells funcionaris que reben una retribució salarial neta de 2.000 euros, per garantir-ne, doncs, la seva protecció i evitar situacions discriminatòries». Segons la Secretaria d'Estat, «si s'hagués optat per la hipòtesi inicialment anunciada sí que s'haurien donat situacions de discriminació».

Cal recordar que la Plataforma Sindical va emetre un comunicat per als seus afiliats en la qual es recordava com la proposta inicial era que als treballadors del grup funcional C se'ls hi aplicaria el 100% de l'IPC, mentre que als del grup B se'ls hi aplicaria el 50% i als de l'A no se0ls hi aplicaria l'augment de l'IPC. La mateixa plataforma va manifestar en aquell comunicat «la sorpresa» que va produir el canvi del criteri amb l'esmentada congelació dels salaris superiors als 2.000 euros. El resultat va ser, tal i com va expressar la plataforma, un profund «malestar amb la manera de procedir del Govern».

LA PROPOSTA MÉS JUSTA / En el comunicat intern de la Secretaria d'Estat de la Funció Pública, s'exemplifica com amb el model inicialment previst «podria donar-se el cas que un funcionari en el nivell VIII o VIII, pertanyent al grup C –amb un increment del 100% de l'IPC– i que tingués un nivell determinat de complements de millora i d'antiguitat, acabés tenint un salari més elevat que el de persones situades en nivells IX o superiors, que només haurien tingut un increment del 50».

Aquest, de fet, era un dels «casos en què persones dels grups C o B sobrepassessin el salari inicial del grup immediatament superior (B o A) per raó de complements de millora i/o d'antiguitat acumulats». És per aquest motiu, per evitar «el greuge» que suposarien casos com aquest, que el Govern va decidir «contemplar un llindar salarial fixat en 2.000 euros nets, que gira al voltant del salari mitjà global mensual publicat pel Govern el proppassat mes de febrer».

VOLUNTAT DE CALMAR ELS ÀNIMS /Des de la Secretaria d'Estat de la Funció Pública es va manifestar la confiança en què la nota pogués «respondre a les qüestions plantejades per la proposta d'aplicació de l'increment de l'IPC que figura en el Projecte de Llei del Pressupost 2011». Finalment, la mateixa Secretaria va agrair «la disponibilitat i el treball» dels funcionaris «al servei de l'interès general».

Aquesta política d'aplicació de l'IPC es complementa amb la ja anunciada congelació salarial per als alts càrrecs de l'Administració. Segons va afirmar fa unes setmanes el secretari d'Estat d'Interior i Portaveu del Govern, Bruno Bartolomé, aquest «esgraonament» havia de superar una fase d'estudi, mentre que la mesura entraria en el conjunt d'accions que l'Executiu vol introduir en el marc de la reforma de la Llei de la Funció Pública, àmbit en què treballa la taula que presideix el mateix Bartolomé.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT