PUBLICITAT

Espot respon a la ciutadania sobre dubtes relacionats amb l'epidèmia

Les preguntes estan relacionades, sobretot, amb les mesures econòmiques, el desconfinament i els testos massius

Per Irene Mas Fàbrega

El cap de Govern, Xavier Espot, responent a les preguntes de la ciutadania
El cap de Govern, Xavier Espot, responent a les preguntes de la ciutadania | SFGA/JAViladot

El Cap de Govern, Xavier Espot, ha comparegut aquest vespre amb l'objectiu de resoldre els dubtes que presenta la ciutadania davant l'evolució de la pandèmia de coronavirus així com davant les mesures que es prenen des del Govern per donar resposta a la crisi. En aquest sentit, Espot ha remarcat que l'objectiu és proporcionar proximitat i transparència a la població del país i recollir les preocupacions i les recomanacions dels mateixos per tal de millorar la gestió de la crisi.

Espot ha constatat que la ciutadania ha fet arribar més de 350 preguntes al Govern, de les quals se n'han seleccionat 25 tenint en compte les qüestions reiterades i seguint els criteris d'interès general i plural. També ha informat que les preguntes que no s'han respost avui es respondran a través del correu electrònic al llarg dels propers dies. 

Mesures econòmiques

La majoria de preguntes relacionades amb les mesures econòmiques han estat relacionades amb l'aplicació d'ERTOs a les empreses. Així, Espot ha explicat que la idea del projecte llei que regula per primera vegada els ERTOs s'ha construït "des d'una perspectiva al màxim de facilitadora i àgil" per a les empreses que creguin necessari aplicar-ne. Tot i així, ha considerat que tenint en compte les conseqüències que la mesura pot comportar als assalariats, cal que el ministeri competent asseguri que les raons que justifiquen l'aplicació de la mesura són consistents.

Ha afegit, també, que quan el dia 31 de desembre d'enguany acabi la permissió d'aplicació de la mesura en qüestió, les empreses no podran acomiadar els treballadors al·legant una situació de crisi sanitària.

Per altra banda, el Cap de Govern ha informat que les converses per adherir-se al Fons Monetari Internacional segueixen i que es podria qualificar el procés "d'adhesió d'urgència" en el context de la crisi ja que "ens donarà facilitats". En aquest sentit, ha apuntat que segurament abans que acabi l'any es podrà materialitzar. 

Finalment, Espot ha considerat que la situació de pandèmia pot servir per replantejar el sistema de finançament del país. En aquest sentit, ha apuntat que "depenem molt del turisme i del comerç. Potser la crisi ens pot donar impuls per diversificar l'economia i buscar altres fonts de riquesa". 

Fases de desconfinament

En aquest sentit, Xavier Espot ha respost preguntes sobre la reobertura del sector de la perruqueria i de l'escolar. Així, en el primer cas ha apuntat que la perruqueria ofereix un servei essencial sobretot en el cas de persones amb dependència o de persones grans però també és una activitat on el risc de contagi és força elevat. En aquest sentit, ha apuntat que "no excloem que es puguin obrir durant la tercera fase", però ha recordat que per fer-ho cal disposar de protocols i mesures sanitaries específiques pel negoci.

Pel que fa a la tornada a l'escola, el Cap de Govern no ha pogut donar una data però ha reiterat que "no es podran obrir abans de l'1 de juny" tot i que ha apuntat que aquesta no és una data ferma: "pot ser que sigui, fins i tot, una mica més tard, la represa de l'activitat escolar depèn de l'evolució de l'epidèmia". Ha afegit, també, que el que és segur és que "quan s'obrin la vida que s'hi desenvoluparà no serà igual que abans de la crisi sanitària. Haurem d'extremar les mesures de precaució per evitar la propagació". A banda d'això, ha explicat que el Govern seguirà treballant en l'aposta per a la digitalització de l'educació que va adoptar l'any 2012 i que, si cal, s'intensificarà d'acord amb la situació de pandèmia.

Tests massius

Espot ha recordat, sobre el cribatge massiu, que les persones que no són residents a Andorra però que estan confinats al país són, també, beneficiaris dels tests massius. En aquest sentit, ha reiterat que "abasten nacionals, residents i fronterers. Volem tenir una radiografia el més aproximada possible de tothom qui viu o treballa a Andorra".

Per altra banda, ha informat que per a la gestió de les proves, el Govern es remet a les decisions tècniques de les autoritats sanitàries. En aquest sentit, ha justificat l'ordre d'efectuació dels tests: "cal que primer es facin als voluntaris, després al personal sanitari i als cossos especials i finalment a la resta de la població".

Finalment, ha assegurat que l'administració ha fet "tot allò que estava al nostre abast per assegurar que els tests són fiables i que no duran problemes". Tot i així, ha apuntat que han de ser "cautelosos" i esperar que s'acabin de fer per certificar que els tests tenen credibilitat.

Efectes col·laterals de la situació

Espot ha considerat, finalment, que caldrà seguir apostant per a la mediació "com a mecanismes que permetin descongestionar l'administració de justícia i que generin satisfacció a les persones que participin dels acords" en referència als conflictes que poden sorgir degut a la convivència forçada durant el confinament o a causa de les desavinences entre particulars i empreses. 

Per altra banda, ha explicat que el Govern té previst crear un "centre de mediació ampli que vagi més enllà de la mediació familiar. Que abasti la mediació mercantil, laboral, etc".

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT