PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern alerta d'una relaxació de la ciutadania

El no compliment de les restriccions suposaria un rebrot de la malaltia i el retorn a l'aïllament total

Per Tatiana Navarro

Persones passejant per l'avinguda Meritxell la setmana passada.
Persones passejant per l'avinguda Meritxell la setmana passada. | Maricel Blanch

L'alleugeriment del confinament, amb una hora cada dos dies per sortir a passejar reservant una franja horària per a les persones amb una situació de vulnerabilitat, ha comportat "una certa relaxació" durant el dia d'avui, ha remarcat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet durant la roda de premsa d'actualització de les dades. Relaxació que també s'ha notat a les carreteres, amb un -67% quan la setmana passada era del -80%. L'incompliment de les restriccions podria comportar un rebrot de la malaltia i, per tant, una tornada a l'aïllament total dels primers dies de la pandèmia.

"Em preocupa moltíssim", ha dit el ministre, que ha qualificat d'"irresponsable" el no respectar l'horari de sortides, sobretot el dedicat a les persones vulnerables. Les mesures, que són "una petita ajuda dins del confinament", es van establir segons el ministre per evitar els contagis. "Estem convençuts que la mascareta protegeix"; ha explicat, de la mateixa manera que "si l'hora de sortida és cada dos dies, és perquè fer-la cada dia comportaria molta pressió" als carrers. Tanmateix, L'hora dedicada a les persones vulnerables és clau perquè són elles les que "ocupen el gruix més ampli" de contagis i d'hospitalitzacions.

El límit per saber si s'haurà de tornar a un confinament total o no es mesurarà a través de la pressió de l'UCI, que haurà de mantenir-se "per sobre del 50% de capacitat", ha apuntat el ministre. Si no es corregeix la situació i aquesta desencadena un empitjorament del comportament de les corbes epidemiològiques i un augment de la pressió del sistema sanitari, "haurem de retrocedir en les mesures". Segons el ministre, la letalitat de la malaltia a Andorra es troba en un 5,5%, en contrast amb altres països que, amb una taxa per sobre del 10%, han vist col·lapsats els seus sistemes sanitaris.

PUBLICITAT
PUBLICITAT