PUBLICITAT

Andorra la Vella

Per primera vegada el nombre de recuperats supera el de persones actives de Covid-19

El ministeri està avaluant l'eficàcia dels tests d'anticossos abans de fer les proves a la població

Per Tatiana Navarro

Roda de premsa del Govern per informar sobre la situació de la pandèmia del coronavirus.
Roda de premsa del Govern per informar sobre la situació de la pandèmia del coronavirus. | SFGA/JAViladrt

Andorra comptabilitza avui un total de 738 casos de persones malaltes per coronavirus, dels quals 340 es troben actius. El ministeri de Salut ha rebut el resultat de 75 proves PCR, de les quals 63 han resultat negatives. El nombre de persones curades se situa en 358, mentre que les defuncions es mantenen en 40.

Pel que fa a la situació a l'Hospital, actualment hi ha 30 persones ingressades per la Covid-19, 16 a l'UCI i 14 a planta. Hi ha 46 professionals sanitaris infectats i 5 membres dels cossos especials. Quant a les residències sociosanitàries, hi ha 32 usuaris malalts al Cedre, 13 dels quals s'han traslladat des de Salita, i 7 persones convalescents a l'espera de poder fer-se una segona PCR que confirmi que han passat la malaltia.

 

Testos massius

Salut treballa per comprovar l'eficàcia dels tests d'anticossos que van arribar ahir, procedents de la Xina. Tal com ha afirmat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ahir es van efectuar 10 proves a persones que ja havien passat la malaltia, donant els resultats esperats. Les proves per mesurar l'especificitat de les proves l'han situat en el 100%, mentre que les proves de qualitat, que s'estan duent a terme durant el dia d'avui, apunten que aquesta es trobarà per sobre del 90%.

L'operativa muntada al voltant de les dues proves d'anticossos és "més gran que la d'unes eleccions generals", ha apuntat el ministre. Per aquest motiu, ha demanat "paciència" a la ciutadania davant els possibles errors que es puguin cometre, per exemple en els temps d'espera o en la velocitat per notificar les cites.

 

Notificació dels resultats

El ministre ha tornat a recordar que, en el cas que els ciutadans que es facin els testos massius estiguin sans, els resultats es rebran un cop finalitzin els dos processos. Només es notificaran els resultats durant la primera prova a les persones que puguin tenir la malaltia, a les quals se'ls hi farà una PCR. En aquest sentit, i donant resposta a l'alerta de l'USd'A, Benazet ha remarcat que les empreses no poden demanar a les persones que hi treballen el resultat dels testos per saber si estan infectades o no. En cas que una persona estigui malalta, únicament s'ha de notificar a les autoritats sanitàries.

Referent als laboratoris privats que s'estan oferint per fer proves anticossos, el ministre ha assegurat la garantia de les proves, en tant que "tenen els seus protocols". En cas que analitzin les mostres d'un resultat positiu, hauran de notificar-ho a les autoritats sanitàries.

 

Estudi preventiu

Andorra, juntament amb quatre països més, no participaran finalment a l'estudi liderat per l'especialista Oriol Mitjà que estudiarà la possibilitat de subministrar medicaments de manera preventiva per tractar persones amb un quadre clínic més vulnerable enfront de la malaltia. Han estat dos els principals motius, per una banda la quantitat de dades acumulades, superior a la que s'esperava. De l'altra, les dificultats amb les empreses asseguradores per cobrir els possibles riscos. La participació no s'ha descartat per a un futur.

PUBLICITAT
PUBLICITAT