PUBLICITAT

Els tests es comencen a fer dimecres

El cribratge ajudarà a conèixer el nivell d’afectació de la Covid-19

Dos agents del servei de circulació d’Andorra la Vella conbdicionen l’espai on es realitzaran els tests.
Dos agents del servei de circulació d’Andorra la Vella conbdicionen l’espai on es realitzaran els tests. | Comú d’Andorra la Vella / Tony Lara

Segons va fer saber el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, a la roda de premsa d’ahir a la tarda sobre l’evolució de la pandèmia de coronavirus al país, el dimecres vinent, 29 d’abril, començarà el cribratge massiu que ha d’ajudar a conèixer el nivell d’afectació del SARS-CoV-2 al Principat i el grau d’immunització de la població per tal de poder reforçar el control de la situació epidemiològica. 


Dimecres es farà la prova a les 638 persones que formaran part del dispositiu d’organització i dinamització de les proves que es duran a terme arreu del país. Es tracta de personal sanitari i personal encarregat de la logística. Tot seguit, els mateixos voluntaris aniran avisant a les persones que s’han inscrit al test per informar-los sobre la data, l’hora i el lloc de la prova. Així, segons va fer saber el ministre de Salut, a partir del dimecres, s’efectuarà una aproximació de 7.000 proves al dia tenint en compte que el total d’inscrits actualment és de 47.000, xifra que suposa el 60% de la població i que segons Benazet «és molt significativa» i demostra una resposta compromesa per part de la ciutadania. 


Tot i així, el ministre va recordar que és important que tothom participi a la prova perquè des del Govern consideren que és essencial recollir el grau d’immunitat de tota la població per poder avançar en les següents fases de desconfinament: «És una prova que no ha fet cap país del món. Volem arribar més enllà i intentarem sensibilitzar a la població sobre la utilitat de la mateixa». El Govern pretén, amb els tests massius, «afavorir una estratègia que passi del confinament total a una de selectiu de les persones infectades pel coronavirus i els seus contactes per així, potenciar la protecció dels ciutadans més vulnerables i minimitzar la probabilitat de contagis a l’entorn laboral i escolar. 


Per altra banda, va apuntar que no hi ha una data límit per inscriure’s a la prova, que durarà deu dies.  Durant aquest període disposen de llibertat per apuntar-s’hi. Poden fer-ho a través de la pàgina web que el Govern ha posat a disposició de la ciutadania o bé trucant als comuns. 


Tal com va informar ahir EL PERIÒDIC, les proves es duran a terme a 11 punts arreu del territori que concentraran 58 taules en total, disposades per desenvolupar-hi els tests. A banda d’això, també hi haurà una desena d’unitats mòbils per atendre persones amb mobilitat reduïda. Les proves es duran a terme des de les 8.00 hores fins a les 20.00 h.
Els resultats dels tests massius d’anticossos es notificaran només en cas que el resultat sigui positiu. A les persones a qui es contacti, se’ls farà una prova PCR per determinar si tenen o no coronavirus. Si la PCR també surt positiva, es confinarà els afectats. 


Després dels deu dies durant els quals es duran a terme proves massives, passarà un període de temps de dues setmanes i, llavors, s’efectuarà una altra tongada de proves massives que durarà deu dies i que servirà per verificar els resultats dels primers testos. Quan acabi la segona tanda en qüestió, es distribuiran els resultats finals a tota la població que hagi decidit fer-se la prova. 


Stop labs a Andorra la Vella

Els tests d’immunitat a la Covid-19 als ciutadans d’Andorra la Vella s’efectuaran a dues plantes de l’aparcament Centre Ciutat, on es disposaran una quinzena d’Stop Labs on es prendran mostres sense que la ciutadania hagi de baixar dels vehicles. En aquest sentit, el comú habilitarà un circuit d’accés pels vehicles per mantenir la fluïdesa del trànsit a la parròquia. Per a les persones que no disposin de vehicle, s’habilitaran dos punts de presa de mostres: un al vestíbul del Centre de Congressos i un altre a Santa Coloma. 


La corporació de la capital, per altra banda, facilita la inscripció a la prova de manera telefònica per a les persones que tinguin alguna dificultat a l’hora de formalitzar la inscripció o per a la gent gran. 

Els tests son al país des d’ahir

A mitja tarda d’ahir, els 158.000 dispositius que serviran per efectuar les proves d’anticossos van arribar al Principat. Els tests es van enviar dimecres des de la Xina cap a l’aeroport de Barcelona-El Prat, on van arribar ahir. Des d’allà, se’ls va transportar fins a Andorra. Segons va informar el Govern, la quantitat de tests encomanada permetrà realitzar dues vegades la prova a tota la ciutadania que viu i/o treballa al país. 


Per altra banda, el ministre Benazet va explicar que al llarg del proper cap de setmana es durà a terme la verificació del material en qüestió a través de personal qualificat per tal d’assegurar-ne la qualitat i l’efectivitat. Posteriorment,  s’elaborarà un estudi científic sobre el mateix.

Laboratori epidemiològic

Davant la hipotètica proposta de crear un laboratori epidemiològic al país amb l’objectiu de poder tractar d’una manera més profunda infeccions víriques des de la zona i d’avançar en tractaments, Benazet va afirmar que després d’haver viscut una pandèmia com la que està afrontant el país, l’administració té «moltes coses sobre la taula». Va apuntar que és necessari que tothom n’aprengui a nivell social, sanitari i econòmic i que en qualsevol d’aquests àmbits s’adoptin eines per gestionar la probabilitat d’afrontar situacions futures que s’assimilin a la crisi sanitària del moment i a les conseqüències  de la mateixa.

PUBLICITAT
PUBLICITAT