PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els Jocs dels Petits Estats del 2021 s’anul·len i miren cap al 2025

Andorra vol presentar candidatura per acollir l’esdeveniment en la data lliure que hi ha dintre de cinc anys

Per Albert Ortega

Jaume Martí i Xavier Espot recullen la bandera dels Jocs dels Petits Estats a Montenegro.
Jaume Martí i Xavier Espot recullen la bandera dels Jocs dels Petits Estats a Montenegro. | EL PERIÒDIC

Amb resignació però amb fermesa. El Patronat de la Fundació dels Jocs dels Petits Estats d’Europa va anul·lar la celebració olímpica al Principat entre el 31 de maig i el 5 de juny de 2021. D’aquesta manera, l’organització va indicar que «la decisió s’ha pres tenint en compte la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia i el conjunt de mesures adoptades pels països que participen en els Jocs, especialment el confinament i el distanciament social». Dues resolucions que limiten l’activitat esportiva i la preparació dels atletes.

Tanmateix, els motius per cancel·lar la disputa de l’esdeveniment esportiu no s’aturen en la impossibilitat d’entrenar adequadament i van més enllà. En aquest sentit, el president del Comitè Olímpic Andorrà (COA), Jaume Martí, va explicar a EL PERIÒDIC que «ha sigut fàcil arribar amb una entesa entre Govern, Comitè Olímpic i federacions perquè difícilment es poden organitzar uns Jocs amb aquesta situació econòmica».

Tot seguit, Martí va detallar que «els Jocs representen la festa de l’esport i si la situació econòmica no ens permet tenir les estructures, l’organització i als atletes tal com volem, no es poden fer».

El pressupost reservat pels Jocs anirà destinat a pal·liar l’economia del país després de l’esforç dut a terme pel Govern

Unes declaracions que segueixen la línia de les paraules de Martí dimecres, on va afirmar que «personalment crec que no és el millor moment per celebrar-los i invertir tants diners».

I és que a les dificultats sanitàries que suposa el repte del control del virus a escala europea i global, cal sumar la destinació dels diners programats pels Jocs dels Petits Estats a la lluita contra la malaltia al Principat. Així, el pressupost reservat per l’organització de la cita esportiva es redirigirà a pal·liar l’economia del país després de l’esforç realitzat pel Govern.

Les federacions

L’adéu a l’organització dels Jocs del 2021 està caracteritzat per la gran entesa de les federacions i els diversos actors que van formar part de la reunió d’ahir, com de les converses produïdes aquestes últimes setmanes. Així, segons va poder confirmar aquest rotatiu, les federacions es van trobar totes en la mateixa pàgina a l’hora de no tirar cap endavant els Jocs.

En aquesta línia, el secretari de la Federació Andorrana de Tir (FAT), Joan Tomàs, va explicar que «era l’opció més lògica, perquè si els Jocs Olímpics del Japó han passat al 2021, Andorra no podria fer-los el mateix any». Per la seva part, el president de la Federació Andorrana d’Atletisme, Bernat Vilella, va assegurar que «és una decisió encertada, perquè falten pocs mesos i els esportistes tampoc podien entrenar com necessitaven, són unes circumstàncies excepcionals».

Per últim el vicepresident de la Federació Andorrana de Natació (FAN), Joan Clotet, va apuntar que «vèiem que no arribaríem i ho teníem assumit malgrat la resignació que genera. Per condicions no valia la pena fer-ho ara, perquè no es pot fer a mitges o a correcuita, s’ha de fer bé i amb unes bones condicions econòmiques».

Les infraestructures

A continuació, sobre l’edificació del camp de tir de Pal, Tomàs va afegir que «la gran motivació per tenir-lo llest era els Jocs, però ara tot s’ha aturat amb l’aparició de la pandèmia. Sembla que per qüestions econòmiques serà difícil tirar-ho cap endavant».

D’altra banda, el Centre Esportiu dels Serradells tindrà el temps suficient per ser remodelat, ja que amb l’aturada de les obres, no estava garantida la seva disponibilitat pels Jocs del 2021. Un cas similar a la pista de l’Estadi Comunal, on el tartan necessita una reforma integral i no hi existeix una zona de llançament amb gàbia habilitada.

Noves dates

Segons el president del COA, «encara no s’ha decidit si es faran el 2025, però és l’opció més lògica». En aquest sentit, el ministre portaveu del Govern, Eric Jover, va informar en roda de premsa que «hi haurà una reunió entre els diferents països que conformen els Jocs per saber quan es poden desenvolupar».

Per últim, Martí va revelar que «parlarem en tres setmanes amb la Fundació per determinar si presentem la candidatura als Jocs dels 2025, ja que el 2023 és el torn de Malta i sembla molt complicat fer-ho aquell any».

PUBLICITAT
PUBLICITAT