PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Només s’avisarà als casos positius en la primera prova d’anticossos

El Principat rep la maquinària per fer PCR, accelenant el temps de l’obtenció de resultats

Per Tatiana Navarro

| César Arquiñigo

Els resultats dels tests massius d’anticossos de la setmana vinent es notificaran només a les persones amb un resultat positiu, a les quals se’ls farà una PCR per determinar si tenen o no coronavirus, per d'aquesta manera quedar confinades de manera selectiva. L’screening poblacional estarà dividit en dues proves, que es desenvoluparan al llarg de deu dies i estaran separades per dues setmanes. Els resultats per a tota la població arribaran quan hagi finalitzat el doble cribratge.

Tal com va explicar ahir el director d’ActuaTech, Marc Pons, hi haurà 11 punts a tot el territori, que sumaran 58 taules per fer els tests i on s’hi han implicat 638 professionals, entre personal sanitari i de logística. Els punts estaran oberts de les 8.00 a les 20.00 hores i s’haurà d’anar després d’haver rebut la notificació. A banda, també hi haurà una desena d’unitats mòbils per atendre persones amb mobilitat reduïda. 

Tal com ja es va avançar, Pons va recordar que més de la meitat de la població està inscrita. Per la seva part, els temporers hauran de trucar a les línies que habilitaran els comuns i a les persones transfrontereres se’ls contactarà directament, en disposar d’un registre. 

Des de l’Executiu es confia que tothom vulgui participar en l’estudi, encara que «si una persona no es vol fer-se el test no podem fer-hi res», va explicar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. Per evitar-ho, el Govern confia a compartir tota la informació al respecte i resoldre els dubtes que puguin sorgir entre la ciutadania.

A l’espera

Com ja va passar amb la resta de material provinent del país asiàtic, la compra dels tests ha estat «molt complexa», va assegurar el ministre. Els controls de qualitat s’han intensificat després d’aparèixer proves defectuoses i una persona de confiança de l’Executiu n’ha valorat la qualitat. Segons Benazet, les proves havien passat els tràmits duaners i esperaven, en possessió de l’empresa de transport, a punt per agafar un vol directe fins a Barcelona.

«[Els tests] aportaran molt coneixement científic de la malaltia i permetran passar d’un confinament amb excepcions a un confinament selectiu de les persones infectades», va assegurar el ministre. Els resultats seran claus per decidir si es continua o no amb la reactivació de l’economia.

 

Anàlisis PCR

El ministeri de Salut va informar de la rebuda de la maquinària necessària per poder fer proves PCR al Principat. La nova maquinària permetrà fer quatre tests per hora, tot i que Benazet va assegurar que no seria necessari arribar al màxim de capacitat.

Amb ella han arribat 500 tests, mentre que també s’ha assegurat l’abastiment de mig miler més cada dues setmanes. «Els guardarem per a la fase del desconfinament selectiu», va apuntar el ministre, tot i que també s’utilitzaran en aquelles persones que es facin les proves d’anticossos i el resultat sigui positiu.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT