PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La celebració dels Jocs dels Petits Estats a Andorra, a la corda fluixa

Avui es durà a terme una reunió entre Comitè Olímpic, Govern i federacions per decidir si s’ajorna la cita

Per Albert Ortega

Les instal·lacions del Centre Esportiu dels Serradells després de l’incendi que va causar greus desperfectes al complex.
Les instal·lacions del Centre Esportiu dels Serradells després de l’incendi que va causar greus desperfectes al complex. | TONY LARA

La disputa dels Jocs dels Petits Estats al Principal entre maig i juny del 2021 tal com estava planejada es troba molt compromesa a hores d’ara i pràcticament s’aguanta d’un fil. Segons ha pogut confirmar EL PERIÒDIC, avui es realitzarà una reunió clau per decidir el futur de la cita esportiva entre els principals actors implicats en la celebració dels Jocs enmig de la pandèmia global causada pel coronavirus: Comitè Olímpic Andorra (COA), Govern i les federacions olímpiques del país.

Així, els organitzadors de la fita olímpica duran a terme una votació per decidir si finalment s’ajornen els Jocs o, en canvi, continuen cap endavant. Així, el president del Comitè Olímpic Andorrà, Jaume Martí, va declarar ahir que «la decisió final no està presa i encara no hi ha cap acord sobre la taula, però personalment crec que no és el millor moment per celebrar-los i invertir tants diners». En aquesta línia, Martí va afegir que «ho hem de decidir entre tots, però més o menys tots estem en la mateixa línia».

A continuació, Martí va remarcar que «fa mesos vaig dir que la cosa no seria tan senzilla amb l’aparició de la Covid-19 i que si es complicava, s’haurien d’ajornar els Jocs».I és que, a les dificultats sanitàries que suposa el repte del control del virus a escala europea i global, cal sumar la destinació dels diners programats pels Jocs dels Petits Estats a la lluita contra la malaltia al Principat. En altres paraules, gran part del pressupost reservat per l’organització de la cita esportiva es redirigirà a pal·liar l’economia del país després de l’esforç realitzat pel Govern.

Les instal·lacions, en dubte

Si bé la qüestió pressupostària es col·loca com un dels principals motius per posposar la celebració dels Jocs, cal recordar que un bon grapat de les infraestructures que haurien d’acollir les proves esportives encara no estan preparades.

Aquest és el cas de la piscina del Centre Esportiu dels Serradells, la reforma de la qual estava programa amb l’objectiu d’estar operativa de cara a l’esdeveniment olímpic. Tanmateix, les obres es van haver d’aturar per l’emergència sanitària i perilla la seva disponibilitat. En aquest sentit, el vicepresident de la Federació Andorrana de Natació (FAN), Joan Clotet, va explicar que «nosaltres apostem per la rehabilitació del Centre dels Serradells, que es pugui acabar i fer-ho allà».

Sobre les altres opcions que s’han plantejat, com llogar una piscina de 50 metres o realitzar les proves en una superfície de 25 metres, Clotet va exposar que «fer-ho en una de 50 metres és molt car i no tenim una situació per despeses elevades; en el cas de la de 25, crec que com a país hauríem de tenir una de 50 i que es garantís que els Serradells estaran llestos perquè son uns Jocs».

Infraestructures com la piscina dels Serradells, la pista del Comunal o el camp de tir de Pal encara no estan disponibles

A més a més, el mal estat de l’Estadi Comunal i la falta d’homologació de la pista representa una de les grans preocupacions pel món de l’atletisme de cara a les proves que s’haurien de celebrar a la festa olímpica. D’aquesta manera, diversos membres de la comissió tècnica d’atletisme van denunciar al febrer  que el Comú d’Andorra la Vella havia promès una reforma integral del tartan, però aquesta no es produirà abans de la fita i per tant, no asseguraven la realització de les proves a la data olímpica.

Amb tot això, l’Estadi Comunal tampoc gaudeix d’una zona de llançament òptimament habilitada per la falta de gàbia i es dubta de la seva disputa als Jocs. Tanmateix, si bé l’adquisició d’aquesta infraestructura estava prevista amb l’objectiu de què fos desmuntable i s’utilitzés en la remodelació del complex esportiu, encara no hi ha novetats respecte a la seva compra.

El camp de Pal

Altrament, després de mesos de converses, la Federació Andorrana de Tir (FAT) encara continua sense poder disposar d’unes instal·lacions adients per acollir el tir al plat. Així, fins ara, els integrants de la disciplina olímpica s’havien de desplaçar fins a Barcelona per entrenar.

Noves dates

Pel que fa a la possibilitat futura de celebrar els Jocs al Principat, les incògnites que omplen el calendari esportiu fan difícil augurar una data concreta. La teòrica celebració dels Jocs Olímpics del Japó el 2021 es veu completada amb l’atorgament dels Jocs dels Petits Estats a Malta el 2023.

Així, el comitè maltès hauria de cedir la celebració malgrat tenir compromisos i obligacions amb les seves federacions. Per últim, sembla que l’any més adient, per la facilitat de no haver de moure el calendari seria el 2025, ja que és una data lliure d’amfitrions per organitzar la cita esportiva; mentre que el 2027 serà el torn del Principat de Mònaco.

PUBLICITAT
PUBLICITAT