PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els taxis pateixen les restriccions a les carreteres espanyoles

Un conductor denuncia que no el van deixar creuar la frontera per dur a terme un viatge programat

Per El Periòdic

Imatge d’arxiu de la frontera hispano-andorrana.
Imatge d’arxiu de la frontera hispano-andorrana. | MARICEL BLANCH

Entre els serveis que ofereixen els taxistes, a part del transport de passatgers, es troba la recollida de documents i altres objectes. Tasca que contracten els clients que no poden desplaçar-se a un lloc determinat, com per exemple informes mèdics o claus d’immobles. Les restriccions de mobilitat a Espanya han fet que els conductors hagin trobat entrebancs per desenvolupar la seva feina, en un moment on la demanda ha caigut gairebé en picat. Cal recordar que el servei de taxi continua actiu, donat que es considera un servei essencial.

Un dels conductors va veure impedida la seva feina a principis de setmana, quan els professionals de la duana espanyola li van impedir el pas per la frontera. Uns clients li havien encomanat un viatge a Lleida per anar a buscar unes claus i uns documents. En arribar al límit territorial, va parar-se a la caseta per demanar l’acta corresponent. «És un paper on especifica el lloc a on et dirigeixes, el motiu i qui t’acompanya», explicava. En demanar-lo, en un primer moment no li van posar impediments, però tot seguit li van denegar l’autorització perquè no portava cap passatger.

El taxista lamenta el tracte rebut, ja que ell els hi va explicar que, a causa de la falta de clients en les darreres setmanes, el viatge li suposava una part important dels ingressos d’aquest mes. «Quan els hi vaig dir em van contestar que els semblava increïble que posés per davant els diners que la vida de les persones», narra. Val a dir que els conductors ja segueixen unes normes per preservar la seguretat dins del vehicle. A més de l’ús de guants, mascaretes i gel desinfectant, molts ja estan instal·lant mampares de protecció entre els seients del davant i la part posterior del cotxe.

Des de l’ambaixada d’Espanya informen que la normativa del país veí «acota molt els casos pels quals es pot entrar o no». En aquest cas, comenten que els documents es podien haver enviat a través d’un servei de missatgeria, encara que també suposés el moviment de professionals dins del territori espanyol.
Segons va establir el Govern, els desplaçaments dins del territori espanyol només es permeten per anar a comprar béns de primera necessitat, per anar a centres i serveis sanitaris, per tornar a la residència habitual o per anar a treballar. També s’autoritzen els viatges per anar a entitats financeres i d’assegurances, per cuidar a persones que ho necessitin o en cas de força major o de situació de necessitat. H

PUBLICITAT
PUBLICITAT