PUBLICITAT

Gairebé tots els centres ofereixen el servei de guarda d’infants

Les activitats que s’hi desenvolupen durant tot el dia són lúdiques

Per Irene Mas Fàbrega

Escoles bressol d'Andorra la Vella i Santa Coloma
Escoles bressol d'Andorra la Vella i Santa Coloma | Comú d’Andorra la Vella / Tony Lara

El ministeri d’Educació i Ensenyament Superior va posar en marxa, el dimarts, el servei de guarda d’infants dedicat als fills dels progenitors que durant aquesta primera fase d’excepció de confinament han hagut de tornar a treballar i no compten amb ningú que es pugui fer càrrec dels menors. 


De moment, una quinzena de nens i nenes s’ha beneficiat del servei que es presta de dilluns a divendres des de les 20.30 hores fins les 17.15 h. Durant el migdia, però, els infants han de tornar a casa perquè no s’ofereix servei de menjador.


Segons va explicar la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, a EL PERIÒDIC, des de l’administració s’ha intentat «oferir la guarda a cada parròquia, amb la intenció de minimitzar la mobilitat. Les escoles s’han obert en funció de les famílies que ho demanaven». En aquest sentit, va explicar que gairebé tots els centres educatius del país ofereixen el servei.


Per altra banda, el nombre de professionals que treballen als centres depèn del nombre de nens i nenes que aquest acull. Així, Vilarrubla va apuntar que si hi ha menys de 7 nens a l’escola, són dues les persones que hi treballen. Si n’hi ha 7 o més, es destinen tres persones. Tot i així, la ministra va aclarir que «el màxim nombre d’infants junts a dins d’una aula que tenim establert és de cinc, però enlloc s’arriba a aquesta xifra». La funció dels treballadors és estar amb els nens i procurar que segueixin les normes de seguretat, «que són les que ha marcat Salut: els nens han d’estar separats si no formen part del mateix nucli familiar, han de dur mascareta, s’han de rentar les mans sovint, no poden compartir material, etc.». El personal també duu mascareta, guants i bata.


Els professionals vetllen, per altra banda, per l’estat emocional dels infants. En aquest sentit, la titular va destacar que el fet que hi hagi pocs nens a les escoles fa que «l’atenció pugui ser molt personalitzada». Tot i així, Vilarrubla va apuntar que moltes de les activitats lúdiques que es duen a terme serveixen «per fer estar millor als infants».

Tenint en compte l’edat i les necessitats de cada menor, però, se’ls respecta l’espai i «n’hi ha que fan deures pel seu compte i d’altres que fan altres activitats lúdiques amb l’objectiu de passar-ho bé».

PUBLICITAT
PUBLICITAT