Escaldes-Engordany
L’Executiu treballa en alternatives per la celebració de la Cimera
Els comerços podran fer promocions des dels seus canals digitals per reduir estocs
La crisi de la Covid-19 no va afectar la celebració de la Reunió Ministerial Sectorial de Turisme del passat 9 de març, ja que el perill de contagi era insignificant. No serà així per a la resta de cites emmarcades en la Cimera Iberoamericana, en les que el Govern treballa juntament amb la Secretaria General Iberoamericana.
Segons va explicar el ministre Portaveu, Eric Jover, «estem estudiant diferents plans per proposar alternatives en el desenvolupament de la Cimera». Propostes que es donaran a conèixer quan els plans estiguin més treballats.
Sistema sanitari
Tal com apunta el Banc Mundial, la despesa sanitària del Principat en Sanitat suposa un 10% respecte del PIB. Un percentatge al què Jover va voler treure-li importància perquè «és ben coneguda la qualitat del sistema sanitari que tenim al país».
En la crisi actual, la despesa sanitària és un dels elements pressupostaris que més s’està prioritzant, i «tant la despesa sanitària directa com l’associada del SAAS i de la CASS s’incrementarà de manera molt significativa», va afegir el ministre.
Repatriacions
Després del vol cancel·lat per les autoritats argentines, el Govern manté la prudència en el nou viatge organitzat per aquest diumenge. Un vol on es prioritzaran a aquells argentins que es trobin en situació de vulnerabilitat i amb el que el ministeri d’Afers Exteriors treballa perquè els temporers puguin tornar al seu país d’origen.
Reglaments
El ministeri d’Economia permetrà que els negocis puguin oferir promocions en les seves plataformes web amb l’objectiu de desfer-se del volum d’estoc generat i assegurar la «supervivència» de les activitats. Tanmateix, el ministeri també modifica el reglament sobre la informació dels preus dels productes, autoritzant que no apareguin les sigles PVP als productes i que la quantitat de productes etiquetats a la unitat sigui d’un 30% fix.
Cultura
La ministra de Cultura, Sílvia Riva, va participar ahir en una reunió ministerial telemàtica amb els seus homòlegs de la Unesco on va fer valdre la decisió d’Andorra de garantir al 100% les subvencions econòmiques per a les entitats culturals per aquest any malgrat la crisi sanitària.
En aquest sentit, el ministre Jover va afirmar que la reconstrucció del campanar de l’església de Sant Vicenç d’Enclar, esfondrat el passat 21 de desembre a causa d’un fort temporal, es troba dins de la llista de projectes prioritaris. El monument forma part de la candidatura per declarar el Coprincipat com a Patrimoni de la Humanitat.
El Govern descarta la venda de participacions de FEDA i Andorra Telecom
El ministre Jover va descartar durant la roda de premsa la venda de participacions de FEDA i Andorra Telecom a inversors andorrans, tal com va recomanar a través d’una carta l’Associació d’Assessors Tributaris Fiscals. «És una decisió extrema que no ha estat mai a la taula del Consell de Ministres», va aclarir. En aquest sentit, Jover va recordar que, entre les mesures per pal·liar els efectes econòmics de la crisi sanitària, no s’ha previst buidar les reserves de les dues parapúbliques. En canvi, Andorra Telecom i FEDA aportaran 20 i 10 milions d’euros respectivament al pressupost del 2020. D’altra banda, l’Executiu tampoc contempla la rebaixa de l’IGI, tal com també proposava l’associació, ja que l’impost està dissenyat de tal manera que aporti un «plus de competitivitat» als negocis andorrans respecte als països veïns. Un impost que en el preu no suposa un increment destacat però que per al Govern té molta importància, donat que suposa una «recaptació significativa» a les arques de l’Estat.