PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Recull de dades dels infectats per evitar l’expansió del virus

Es pretén controlar a la ciutadania sospitosa o diagnosticada i a les persones que estan aïllades

Per Irene Mas Fàbrega

Roda de premsa actualització dades Covid-19
Roda de premsa actualització dades Covid-19 | SFGA

Segons un Decret que es va fer públic ahir al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA), el Govern recollirà dades de la ciutadania per tenir controlades a les persones que siguin sospitoses d’estar infectades o diagnosticades d’infecció de Covid-19, i a les persones aïllades segons el protocol d’actuació per evitar la propagació del virus. El Govern va aprovar el Decret, que està subjecte als afectes de la Llei qualificada de protecció de dades, a proposta del ministre de Salut el passat 15 d’abril.


Els objectius de la creació del Decret són: que es duguin a terme investigacions epidemiològiques per identificar les persones a qui s’ha d’aplicar mesures d’aïllament domicialiari i fer el seguiment dels casos sospitosos i confirmats, sobretot, en el context actual, després de les excepcions al confinament que s’estan impulsant els darrers dies des del Govern; que s’informi de les persones aïllades que no han estat identificades pels prestadors de serveis de salut i es puguin coordinar amb la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) per poder tramitar les prestacions econòmiques d’incapacitat temporal; que s’elaborin estadístiques; que es facin estudis epidemiològics i que es puguin aplicar mesures per al control de la infecció.


Segons el Decret publicat al BOPA, les dades que es prendran provindran de la persona interessada o del seus tutors o representants legals, dels professionals de la salut, de la CASS, de la història clínica compartida o del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS).


Aplanament de la corba

En relació al control de l’expansió del virus, ahir la cap d’Àrea de Promoció, Prevenció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal, va constatar que «hi ha un aplanament de la corba» degut al fet que actualment el RO a Andorra ja està per sota de l’u, fet que significa que una persona infectada, infecta a menys d’una persona. En aquest sentit, va explicar que «cada dia tenim més persones recuperades però encara apareixen casos nous» i que s’ha de tenir present el fet que: «Encara que s’hagin obert una mica les activitats hem de ser curosos en detectar ràpidament la malaltia i demanem que la població segueixi sent responsable». El ministre Portaveu, Eric Jover, va afegir, relacionat amb l’esmentat, que el país ha superat el pic de la pandèmia però que cal tenir present la possibilitat de rebrot degut a la obertura de les activitats. 


Per altra banda, Vidal va remarcar que quan una persona presenta simptomatologia s’ha d’aïllar de manera immediata i ha de contactar amb el seu metge referent per accelerar el diagnostic.

Actualització de xifres

La cap d’Àrea de Vigilància de la Salut va detallar que Andorra ha registrat un total de 723 casos positius de coronavirus dels quals 377 son actius. D’aquests, 56 són professionals de la salut i nou són cossos especials. Pel que fa al Cedre, hi ha 35 persones positives, 15 de les quals són provinents de Salita i vuit més es troben convalescents. A l’hospital ara com ara hi ha 33 persones, 15 de les quals a planta i 18 a la Unitat de Cures Intensives, dotze de les quals amb ventilació mecànica. Finalment, va recordar que des del dimarts el nombre de defuncions es manté a 37.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT