Revisió dels protocols de seguretat dels centres sociosanitaris
El ministeri de Salut i el d’Afers Socials treballen en un model que eviti futurs contagis massius
Avui es durà a terme una reunió entre el ministeri de Salut i el d’Afers Socials del Govern per tal de «dibuixar» un nou model de centres sociosanitaris. La idea és que es determinin nous protocols que serveixin per prevenir situacions de contagis dins d’aquestes residències com la que ha comportat la pandèmia de coronavirus, de cara al futur. Així ho va fer saber ahir el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, durant la roda de premsa diària durant la qual s’actualitzen les dades d’afectació de la Covid-19 al país i on s’actualitzen les mesures de gestió social i econòmica que el Govern emprèn en consonància amb el desenvolupament del virus.
En aquesta línia, el ministre va especificar que des de l’inici de la pandèmia hi ha hagut professionals que s’han dedicat a fer un seguiment de les implementacions de les mesures de seguretat als centres en qüestió i no s’han detectat mancances en la prevenció. En aquest sentit, Filloy va destacar que davant el fet que dos d’aquests centres hagin presentat un nombre de contagis molt important i altres dos no n’hagin presentat cap és degut a que «el virus és molt difícil de controlar», i que el fet que hi hagi centres afectats i d’altres que no ho estan «passa a tots els països afectats». Així, va apuntar que no es tracta d’una qüestió de «deixadesa» ja que «els protocols han estat els mateixos per tots els centres».
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va afegir que «la sort» és un element important pel que fa a l’expansió del coronavirus i al conseqüent contagi. Així, va apuntar que «els equips de protecció no són garantia total de no contagiar-se». En aquest sentit, va explicar que, per exemple, al Cedre, un dels portadors del virus va ser un professional que no presentava simptomatologia. Per això, va remarcar que «no hi ha cap espai lliure de virus. Hem de ser curosos».
Permís retributiu per famílies
Segons va fer saber el ministre d’Afers Socials, el Govern ha rebut 27 sol·licituds de persones assalariades amb menors de 14 anys o discapacitats al seu càrrec i que han hagut de deixar de treballar durant la crisi per cuidar-los, que volen optar al permís retributiu adreçat a les mateixes. Del total, vuit han tingut una resolució favorable, nou desfavorable, quatre estan en tràmit de valoració i les mateixes famílies han renunciat a sis. Davant la xifra de peticions desfavorables, Filloy va apuntar que des del Govern es creu que «hi ha hagut desconeixement de a qui van dirigides les ajudes». En total, s’ha atorgat una quantitat 3.809,76 euros.
Altres àmbits del ministeri
Filloy va destacar l’adaptació de mesures com els ajuts a l’habitatge de lloguer o les mesures per desocupació involuntària al segon paquet de mesures econòmiques que va presentar el Govern. També va explicar que el ministeri està atenent a 493 famílies que en gran part fan demandes econòmiques per acomiadaments laborals, que es duu a terme un seguiment telefònic de persones amb discapacitat i que el servei d’ajuda a domicili destinat a la gent gran del país està en «plena capacitat».
També va apuntar que, en relació amb el confinament, han augmentat els requeriments de serveis socials d’atenció a la dona. En aquest sentit, el ministre va afirmar que «s’atenen, amb rigor, totes les peticions» i va afegir que «l’administració està a disposició de tothom qui ho necessiti». En la mateixa línia, va considerar que «les agressions no són diferents a les que hi havia fins ara» i que des del Govern s’han creat noves eines per tractar les situacions relacionades amb la violència de gènere.
Finalment, el ministre d’Afers Socials va explicar que durant l’emergència sanitària i també en relació a la tensió que pot provocar el confinament a casa, entre d’altres coses relacionades amb infància i adolescència, s’ha elaborat un Protocol d’orientació, assessorament i mediació per a progenitors separats o divorciats.