PUBLICITAT

Protocol per atendre pacients que necessiten tractament

El SAAS vol donar cobertura a persones amb patologies que requereixen un seguiment

Per Irene Mas Fàbrega

Roda de premsa actualització dades COVID-19
Roda de premsa actualització dades COVID-19 | SFGA/CEsteve

Segons va explicar ahir en roda de premsa el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) i el Col·legi de Metges, treballen en l’elaboració d’un protocol per a l’atenció de tots aquells pacients amb patologies que necessiten atenció a curt o mitjà termini per tal d’evitar que el seu estat empitjori. La intenció és que «es vagin activant a poc a poc tant procediments diagnòstics com tractaments per persones que encara que no pateixin una malaltia severa, ajornar-los no els convindria».

En aquest sentit, va remarcar que l’activitat dels metges especialistes en casos diagnòstics no està del tot operativa en aquest moment degut a la crisi sanitària provocada per la Covid-19, però que es presta atenció completa a tots aquells casos que no poden ajornar el seu tractament a causa de les característiques que presenti la malaltia: «El càncer s’atén, les quimioteràpies es fan, etc». També va voler deixar constància que l’activitat «normalitzada» s’anirà reestablint segons l’evolució de la pandèmia al país i segons les necessitats sanitàries que aquesta dictamini. 

12 persones extubades

Per altra banda, el ministre de Salut va destacar com a «excel·lent notícia» que del total dels 32 pacients que s’han tractat a la Unitat de Cures Intensives (UCI) «sota la tècnica d’intubació i ventilació mecànica», 12 han pogut ser extubats. Benazet va considerar que aquest «no és el percentatge que se sol trobar a moltes altres institucions sanitàries» i va explicar que una d’aquestes persones forma part del personal del SAAS i una altra és la pacient provinent de la Seu d’Urgell. 


Primeres dades de rastreig

El ministre de Salut va informar que el Govern ja disposa de les primeres dades referides al rastreig de telèfons mòbil per verificar la mobilitat dels ciutadans del país i va puntualitzar que el divendres passat, en comparació amb el de la setmana anterior, va incrementar en un 9,8% en general. La franja horària durant la qual es va detectar més moviment va ser la que va de les 12h del migdia fins a les 19h del vespre, durant la qual la mobilitat va créixer en un 15%. L’endemà, la mobilitat va situar-se en un 10% més i quan hi va haver més volum de moviment va ser, també, a la tarda. Benazet va explicar que el que s’analitza «és la mobilitat global, és a dir, quin increment han fet en distància el conjunt de tots els mòbils del país» i, per tant els resultats són anònims.


Dades positives

Benazet, per altra banda, va fer una actualització de les dades que es faciliten cada dia en el context d’actualització de l’afectació de la pandèmia al país. En aquest sentit, va apuntar que en total s’han registrat 717 persones positives en coronavirus de les quals se n’han curat 248. Actualment, 433 del total són casos actius. D’aquests, 58 formen part del personal sanitari, 11 dels cossos especials.


A l’hospital hi ha 37 persones ingressades, 18 de les quals a l’UCI i 13 amb ventilació mecànica. Al Cedre hi ha 39 persones malaltes, 16 de les quals de Salita. Per altra banda, va recordar que la dada de defuncions degut al virus ahir era de 36 persones.


El ministre va apuntar que aquestes dades són «bones» i que «properament s’explicaran les corbes epidemiològiques introduint-hi l’índex de reproducció (RO) i veurem que té un comportament molt bo que és el que ens ha permès poder obrir aquestes hores de lleure» i la represa d’algunes activitats econòmiques ahir.

PUBLICITAT
PUBLICITAT