PUBLICITAT

Andorra la Vella

«La gent tenia necessitat»

La setmana comença amb una part dels establiments del país oberts al públic

Per Tatiana Navarro

La gent ha aprofitat l’obertura parcial de botigues per comprar allò que necessitaven i que fins ara no havien pogut adquirir.
La gent ha aprofitat l’obertura parcial de botigues per comprar allò que necessitaven i que fins ara no havien pogut adquirir. | MARICEL BLANCH

Les banderes d’Andorra que les botigues van deixar preparades el dia abans de la Constitució han estat una de les imatges que més es recordaran d’aquesta època. Ahir, armats amb mascareta, guants i gel desinfectant, una part de les activitats econòmiques van poder tornar a obrir. Negocis que, segons va estipular el Govern, faciliten la vida en confinament o són necessaris per implementar de manera adequada les mesures econòmiques i socials per pal·liar els efectes de l’aturada de l’economia. 

El desplaçament de les 948 persones que treballen en els negocis oberts en la primera fase del desconfinament s’ha fet notar a les carreteres, així com d’aquelles persones que s’han desplaçat per comprar allò que els hi feia falta. Segons les xifres de Mobilitat, el percentatge de desplaçaments interns es va incrementar en 20 punts, passant del 81% fa dues setmanes al 61% ahir. A les fronteres es va notar el pas de transfronterers al riu Runer, mentre que els percentatges es van mantenir al Pas de la Casa.

 

Tranquil·litat i prudència

L’aixecament de les persianes no es va traduir en una aglomeració de ciutadans al carrer, fruit del costum que tots ells ja han adquirit en anar a comprar al supermercat o, més recentment, amb les sortides cada dos dies. «Havíem encomanat unes mascaretes per internet i, aprofitant que és dia parell i que podíem sortir, les hem vingut a esperar», explica l’Ana Belén, que fa cua davant d’una merceria amb el seu fill. 

Les botigues de confecció textil han estat unes de les que més feina han acumulat en les darreres setmanes donat que venen el material necessari per a l’elaboració de les mascaretes casolanes. Tant l’Ana Belén com el seu fill van esperar, en una cua que respectava la distància de seguretat, més de mitja hora per poder ser atesos. «S’han ajuntat els que venen per material i els que volen comprar les mascaretes», creu.

El flux de clients també ha estat constant al llarg del dia a les botigues de joguines. «Ha sigut una mica desbordat», reconeix la propietària de Món Imaginari, Rosa Palou, «perquè tenim molts encàrrecs i els nens estan necessitats de joguines». Entre els articles més venuts, aquells amb els que els infants poden jugar i entretenir-se sols, com jocs de construcció magnètics. També manualitats, llibres o, curiosament, patinets. Especialment per a canalla «entre un any i mig i quatre anys», que «són els més difícils de calmar perquè no entenen què els hi passa». 

La creativitat ha aflorat a les llars, cosa que també ha fet necessària la compra de pintures, colors o altres objectes de papereria. «Van venint a poc a poc, però la gent té necessitat», explica l’encarregada de la papereria Carlin, Elena Garcia. Material necessari també per poder seguir les classes o els cursos que ofereixen diferents esplais.

Al local, l’aforament està limitat al 30% i s’ha dividit l’escala que separa els dos pisos per marcar els sentits de pujada i de baixada i evitar aglomeracions. L’empresa no ha estat tancada, sinó que ha mantingut un servei de guàrdia per subministrar material a supermercats, farmàcies o a l’Hospital.

També han mantingut serveis de guàrdia els sectors dedicats a la venta i reparació d’electrodomèstics, especialment amb casos urgents com «frigorífics, plaques o forns», comenta el gerent d’Electrodomèstics Cubic, David Gomes. 

La seva empresa, com la resta, ha viscut l’obertura amb incertesa «perquè fins divendres no sabíem res» i «sempre ens preguntaven quan obriríem, però sempre els hi deiem que depenia del Govern». L’aturada de les plataformes majoristes de venta d’electrodomèstics i del sector del transport han fet que durant un mes l’establiment no rebés nous productes. Per això, a la botiga en línia informen que, per assegurar l’estoc, abans de fer qualsevol compra és necessari trucar. «Com a mi no em servien, no podia fer venda per internet», afegeix.

L’autorització per poder reprendre l’activitat de diferents sectors és, sempre que no es produeixi un nou pic de contagis, una bona notícia per a la ciutadania en general, donat que implica que l’aïllament té cada vegada una data de caducitat més pròxima. Caldrà analitzar les conseqüències d’aquest per saber si la reactivació econòmica pot continuar amb el ritme previst.

PUBLICITAT
PUBLICITAT