PUBLICITAT

Andorra la Vella

Augmenten les altes a l’espera que comencin els tests massius

La mobilitat de persones al Principat pateix un increment del 10% aquesta últims dies

Per Judith Sáez

Casos totals i actius per coronavirus al Principat.
Casos totals i actius per coronavirus al Principat. | El Periòdic

Salut segueix gestionant l’operatiu dels tests massius d’anticossos a tots els residents i treballadors d’Andorra. La prova és una anàlisi de sang que detecta el grau d’immunitat a la Covid-19 que té la persona que s’hi sotmet. L’objectiu és tenir una fotografia de la població andorrana envers la pandèmia d’aquest tipus de coronavirus i que el Govern determini les línies d’actuació en els pròxims mesos. A més, alguns experts destaquen que també els serà de gran utilitat en tant que permetrà conèixer quants casos asimptomàtics s’han donat entre la població.

De moment, són 28.000 unitats de convivència les que s’han registrat per fer-se les proves, les quals es desenvoluparan d’aquí poc tot i que encara no se sap el dia exacte. L’Executiu no va voler anticipar la data d’aquesta «operativa enormement complexa que no s’ha produït a cap altre lloc», ja que el que marcarà la data d’inici serà tenir enllestit el protocol amb els procediments a seguir, així com el muntatge i la formació dels voluntaris. S’espera que els tests, validats per tècnics experts andorrans i de la Xina, arribin del país asiàtic «aviat», segons assegurava Joan Martínez Benazet.

Disminució de casos

Fa dues setmanes el nombre de pacients hospitalitzats per la Covid-19 rondava la seixantena, ahir a la tarda Salut anunciava un descens de gairebé la meitat: 35 persones a l’Hospital de Nostra Senyora de Meritxell, 16 a planta i 19 a la Unitat de Cures Intensives –13 amb ventilació mecànica–. El ministre Benazet va incidir en què «el comportament de l’epidèmia s’ha modulat, la pressió del sistema sanitari s’ha reduït però que el punt més feble segueix sent la UCI».

En circumstàncies normals aquesta àrea del SAAS no sol superar els 8 pacients i aquest darrer més ha rondat les 13. «Una xifra molt elevada», valorava Benazet. D’aquesta manera, l’autoritat sanitària insistia que «les indicacions que dóna el ministeri de Salut les hem de seguir amb molt rigor». I és que, malgrat que s’han efectuat mesures excepcionals de desconfinament, els tècnics demanen utilitzar la mascareta, rentar-se les mans i mantenir la distanciació social a partir de quatre metres. «No pensem que això ja s’ha acabat. Probablement haurem de canviar els nostres hàbits durant molt de temps i no podrem viure igual que fa tres mesos», deia Benazet i reiterava el ministre portaveu, Eric Jover: «Fem una crida a la responsabilitat. Podem començar a obrir però hem de ser especialment vigilats perquè la situació encara és tensa i no ens podem permetre un rebrot de la malaltia.»

Les defuncions per la pandèmia mundial al Principat sumen 36, una més en el darrer dia. El total de casos positius són 713: curats, 237 i actius, 442. D’aquests, 56 són personal sanitari i 11 són cossos especials.

Desconfinament

El Govern xifra en un 10% l’increment de la mobilitat de persones respecte de setmanes anteriors. Una dada que espera desgranar per franges horàries en les pròximes hores. Benazet reitera que s’està desenvolupant l’obertura «amb un criteri de prudència reduït fins a tres vegades». Així, recordava que «els criteris sanitaris prevalen per sobre d’altres» i que no es posarà en risc a la població. H

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT