PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Camí cap a la reobertura

Els negocis vinculats a la confecció o la els electrodomèstics poden tornar a engegar-se

Per Tatiana Navarro

L'Illa Carlemany amb els locals comercials tancats.
L'Illa Carlemany amb els locals comercials tancats. | MARICEL BLANCH

Avui comença la primera fase del procés de reactivació econòmica, després de 24 dies de tancament total, exceptuant els serveis considerats com essencials. Per a la primera tongada de negocis, l’Executiu opta per deixar obrir aquells que faciliten la vida en confinament, així com les activitats necessàries per implementar adequadament les mesures socials.

Així, aquest matí han pogut aixecar les persianes els negocis de confecció tèxtil, per facilitar la fabricació de mascaretes casolanes , com per exemple merceries o botigues d’arranjaments tèxtils. També el comerç relacionat amb el parament de la llar, els electrodomèstics, les joguines, el bricolatge o la informàtica, així com empreses vinculades a l’agricultura i a la jardineria de casa. A més, es permet l’obertura d’aquells serveis immobiliaris que estiguin vinculats als arrendaments.

El primer moviment de desconfinament suposa l’activació de 948 persones treballadores, que se sumen a les que estan desenvolupant els serveis essencials, com professionals de l’àmbit de la sanitat, l’alimentació, dels carburants o dels mitjans de comunicació. A més de tots els ciutadans que es desplacin als establiments per adquirir els productes. Tant ells com les empreses hauran d’establir mesures de protecció per evitar un rebrot, com l’ús de guants i mascaretes o la instal·lació de pantalles de vidre.

Paral·lelament, activitats i serveis poden reactivar la venda en línia. Això ha propiciat que en els passats dies molts negocis que no comptaven amb aquest servei s’hagin afanyat a posar-lo en marxa, ja sigui a través d’una pàgina web o de les xarxes socials. Són els mateixos comerços els que han de fer arribar els productes als consumidors per evitar que es desplacin innecessàriament.

L’inici de la crisi sanitària va començar de manera esglaonada, amb la suspensió de diversos esdeveniments mentre que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, insistia en la normalitat de la situació. 

El primer positiu que va confirmar la transmissió comunitària, una dona de 87 anys familiar de dos professors de l’Escola Andorrana de Batxillerat, va desencadenar un seguit de tancaments, començant per les escoles, seguint pels espais públics i acabant amb els comerços i el sector industrial. Les empreses que tinguessin els recursos podien continuar la seva activitat mitjançant el teletreball. Els hotels, per la seva banda, van decidir tancar portes abans que ho decretés el Govern a causa de la por, la restricció de moviments i, posteriorment, amb el tancament de fronteres.

Paral·lelament i amb tothom a casa seva, l’Executiu va començar a treballar en les primeres mesures. Aviat es va veure que els vuit dies de confinament que s’havien decretat no eren suficients.

La primera llei de mesures urgents va comprometre la meitat del pressupost del 2020, deixant de banda les inversions per atorgar ajuts a empresaris i autònoms. El segon paquet de mesures, aprovat el dissabte passat, contempla la reducció de les jornades laborals o els col·loquialment coneguts com a ERTOs.

PUBLICITAT
PUBLICITAT