PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La coalició aprova el segon paquet de mesures urgents amb el suport de Terceravia

Els socialdemòcrates s'han abstingut en una sessió en què s'han evidenciat les diferències amb el Govern

Per Enric Revuelta, Julià Rodríguez

| Consell General/Eduard Comellas

El Consell General ha aprovat aquest dissabte el segon paquet de mesures urgents gràcies als vots de la coalició de Govern (DA+L’A+CC) i el suport de Terceravia. Aquest cop, els socialdemòcrates, que en el primer pla de xoc van votar de manera afirmativa, s’han abstingut en la votació a l’hemicicle, en la qual hi havia només 15 consellers com a mesura de prevenció per la Covid-19. A la sessió, en la qual s’han debatut 37 reserves d’esmena, s'ha fet palès el distanciament entre el PS i la majoria sobre com encarar el pla de recuperació econòmic per la crisi generada pel coronavirus.

El text que s’ha aprovat avui, que entre altres mesures inclou per primer cop la suspensió dels contractes temporals als treballadors, exempcions als lloguers i ajuts per als autònoms, ha estat envoltat d’un debat maratonià amb moments de tensió i d’enfrontaments contundents entre la bancada de la majoria i de l’oposició. Durant el debat de la llei, el president del grup parlamentari del PS, Pere López, ha acusat el Govern de prioritzar els bancs i el sector immobiliari a l’hora de trobar sortides per a la crisi.

“És evident que no tots els col·lectius tenen la mateixa força i pel que sembla, hi ha hagut col·lectius que han tingut més capacitat d’interlocutar amb el Govern, que se’ls ha escoltat de manera més destacada com els sector bancari i immobiliari, i en canvi s’ha deixat més de banda i no s’ha recollit de la mateixa mesura el teixit empresarial, els hotelers, els comerciants i els autònoms”, ha etzibat López, que a criticat l’Executiu sobre algunes mesures cap a les societats, ja que creuen que s’hauran d'endeutar encara més del que ho estan per pagar els salaris.

Naudi acusa el PS de fer "populisme"

Per la seva banda, el cap de Govern, Xavier Espot, ha criticat “l’actitud i el posicionament” del PS durant el debat en comissió del projecte de llei i ha donat a entendre que ha volgut treure rèdit polític del desgast que pot patir l’Executiu per les mesures preses. “Era relativament fàcil i llaminer”, ha afirmat Espot, que ha recordat que el paquet de mesures s’ha fet per “pal·liar les conseqüències econòmiques i socials derivada de la Covid-19”. Un altre moment intens del debat s’ha produït quan el conseller general de CC, Carles Naudi, ha criticat el PS per fer “populisme” en algunes de les mesures plantejades per la formació, plantejades per Roger Padreny, i que feien referència a les carències generalitzades de quotes corresponents de préstecs. Naudi ha titllat el PS de format part de “l’esquerra radical” i “d’estigmatitzar” sectors com la banca. També l'ha arribat a comparar amb Podem.

En aquest punt del debat, el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, ha criticat els socialdemòcrates per voler establir aquest mecanisme “a qualsevol persona independentment si ho necessita o no” i els ha acusat de voler implantar “el cafè per a tothom”. “Els recursos són finits i han de ser aplicats a qui més ho necessiten”. 

Rebaixa dels lloguers

A l’inici de la sessió, una de les reserves d’esmena estrella dels socialdemòcrates era l’ampliació de la reducció del preu del lloguer dels habitatges fins el 40% a partir de l’1 de maig durant tres mesos prorrogables fins a un màxim  de tres mesos més, enfront del 20% que s’ha fixat al projecte de llei. Xavier Espot ha qualificat aquesta proposta de “sorprenent” i “profundament injusta”, ja que permetria que se’n beneficiessin tant les persones amb rendes altes com baixes i, i en la mateixa línia, la consellera demòcrata Mònica Bonell ha manifestat que “no som partidaris de rebaixes generalitzades”.

Els socialdemòcrates havien presentat també, entre les esmenes més destacades ja debatudes, algunes referides als treballadors per compte propi perquè, per exemple, puguin rebre una “prestació proporcional” a la dels assalariats en base a la cotització a la CASS, i que aniria des del 532 euros fins als 1.283, però tampoc han prosperat. Amb relació a aquest punt, el conseller liberal Ferran Costa, ha argumentat que el text final ja ha estat millorat en comissió, motiu pel qual no entenen que no tingui el suport del PS, mentre que el ministre d’Economia, Jordi Gallardo, ha acusat el grup parlamentari socialdemòcrata de no tenir suficient “cintura política” per acceptar el nou redactat. Tot i així la consellera socialdemòcrata Judith Salazar ha afirmat que no veia la “millora substancial” per enlloc.

Terceravia, la crossa del Govern

Mentre les distàncies entre la majoria i la bancada socialdemòcrata s’amplien cada cop més -tot i que en l’última intervenció tant López com Espot han suavitzat el to i han deixat una escletxa per acostar posicions-, la coalició ha comptat amb els vots a favor de terceravia, que s'ha posicionat com a crossa al Govern davant del fort impacte de les mesures i d’un eventual desgast que pogués afectar l’Executiu. El president del grup, Josep Pintat, que s’ha mostrat equidistant en l’intercanvi de retrets entre la majoria i el PS, ha afirmat que “estarà al costat del Govern”, però li ha posat deures.

“Nosaltres no deixarem caure l’estat andorrà”, ha assegurat Pintat, que ha afegit que el segon paquet de mesures urgents no és “suficient” per apaivagar la crisi i ha recordat a l’Executiu que en dues setmanes ha de presentar un pla que inclogui una reducció de la despesa a l’administració. De fet, la formació ja s’havia mostrat favorable aquesta setmana a una rebaixa del sou dels funcionaris. El partit també proposa reduir-se la seva assignació pressupostària al Consell, una mesura que ha comptat amb el suport d’Espot, que ha assegurat que els càrrecs polítics també es s'abaixaran el sou. “No és que ens puguem abaixar els salaris, és que ho hem de fer i ho farem”, ha conclòs el cap de Govern.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT