PUBLICITAT

Salut estima que menys del 20% dels tests massius donaran positiu

Les proves seran gratuïtes i s’hi podrà sotmetre qualsevol persona que visqui o treballi al Principat

Per Lídia López

Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa d’ahir
Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa d’ahir | SFGA/CEsteve

Es desgranen noves dades sobre com serà el procediment dels tests d’anticossos pel coronavirus. Tot i que el comitè de coordinació encara està acabant de dissenyar el dispositiu, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va avançar nous detalls sobre el funcionament del procés.

La prova consisteix en una punxada al dit per extreure una gota de sang que es col·loca sobre un reactiu per tal de comprovar el nombre d’anticossos (IgG). Es tracta d’un procediment semblant al que s’utilitza per calcular la quantitat de glucosa en sang. El dispositiu trigarà uns 15 minuts a mostrar els resultats, si bé encara no s’ha precisat de quina manera es farà conèixer a les persones sobre aquest resultat.

Sotmetre’s a la prova serà completament gratuït per a tothom. El Govern va fer extensible la crida a totes les persones, a partir dels 2 anys, ja siguin ciutadans andorrans, residents, treballadors transfronterers com persones que pel motiu que sigui, viuen a Andorra sense tenir residència o s’han quedat passant el confinament al país. Benazet va recalcar una vegada més la importància de tenir una gran base de dades sobre l’epidemiologia de la malaltia al Principat, per això, va detallar que haver fet el test a només una part de la població no els hauria donat eines suficientment sòlides.

 

"La punta de l'iceberg"

El ministre de Salut va assegurar no poder fer una previsió sobre la possible la dada d’incidència del coronavirus que pot tenir Andorra. No obstant això, va precisar que creia que el nombre podria situar-se entre el 10 i el 15%. «Desitjaria que fos del 20%, però ho veig difícil», va matisar. I és que, com més elevada sigui la dada, més llibertats es podran donar i menys riscos tindrà la gent. «Ara mateix veiem la punta de l’iceberg, els tests ens ajudaran a veure la base», va declarar.

Benazet va dir que segurament no tota la població patirà la malaltia, però va destacar que, com a qualsevol virus, no es pot saber amb exactitud el comportament que tindrà. Per ell, la situació ideal seria que «si ens infectem, que sigui de forma ordenada» per tal de tenir la resposta adequada dels serveis sanitaris de què es disposa.

En qualsevol cas, el titular de Salut va assegurar que el fet de fer aquests tests no faria que es deixessin de fer les PCR a persones sospitoses. A més, també va assegurar que també seria de gran utilitat poder tornar a mesurar la presència del virus al territori d’aquí a uns mesos, «no de forma massiva sinó amb mostres».

 

Inici accidentat del sistema d'inscripcions

Primer dia accidentat del registre per sotmetre’s als tests massius que han de permetre donar els resultats sobre l’afectació de la Covid-19 . L’aplicació no es va poder posar en marxa a primera hora del matí a causa de problemes tècnics sorgits per la saturació de nombroses persones que volien donar-se d’alta. Durant el dia, un missatge informava que el sistema es posaria en marxa al vespre, però al tancament d’aquesta edició encara no estava operatiu. Benazet va informar que l’ordre d’inscripcions no serà el mateix respecte al que després es faci en els testos. Les famílies es podran inscriure conjuntament.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT