Escaldes-Engordany
La reactivació econòmica arrenca dilluns amb una obertura gradual
Els primers negocis a oferir els seus serveis són els que «faciliten la vida en confinament»
El Govern crea un servei de cura per als infants dels pares i mares que hagin de tornar a la feina
La reobertura econòmica arrenca dilluns a partir de tres fases que s’activaran quinzenalment i en funció de com evolucioni la corba epidemiològica. L’objectiu és aconseguir una tornada a la normalitat gradual i, en paraules del cap de Govern, Xavier Espot, «amb la màxima prudència i cautela». En cap cas, va matisar, «s’està parlant d’un desconfinament, sinó d’excepcions al confinament» per a una «represa progressiva de l’economia i de la producció de la riquesa». Així, en la primera fase, considerada prova pilot, es reactivaran les activitats destinades, precisament, «a facilitar la vida en confinament», mentre que en la segona –prevista per a principis de maig coincidint amb l’entrada en vigor de la nova llei– s’inclouran la construcció i les professions liberals, i en la tercera els sectors d’oci i altres serveis.
Aquestes fases s’han basat en plans d’altres països «adaptats a les especificitats del país» i estan subjectes a canvis, va assenyalar Espot.
Reobertura dels primers negocis
Pel que fa concretament a la fase 1, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va informar que en formen part la confecció tèxtil (merceries i modistes), agricultura i jardineria de casa, productes de la llar i els serveis immobiliaris –no per a la compra i venda d’habitatges, sinó per a la gestió i tramitació de les finalitzacions dels contractes de lloguer d’aquest mes–. Així mateix, es permetrà el comerç a l’engròs de parament de la llar, electrodomèstics, joguines, articles de música, papereries, quiosc i premsa, bricolatge, ferreteria i material elèctric, i informàtica.
En aquesta primera fase també s’inclou la venda en línia de totes les activitats, tant de productes com de serveis. D’aquesta manera, no serà necessari que les empreses disposin d’una plataforma virtual, però sí que seran elles les responsables de distribuir els productes als clients.
En total, el Govern preveu que tornin a obrir 596 negocis i gairebé un miler de treballadors que hauran de seguir mantenint les recomanacions de distanciament social i la reducció de l’aforament actuals.
Servei de cura per a infants
Les persones que tinguin a càrrec menors, persones grans o persones amb discapacitat i que compleixin uns requits determinats, poden continuar absentant-se del seu lloc de treball i obtenir un permís retribuït, tal com marca la llei òmnibus que es va desprendre a l’inici de l’emergència sanitària.
No obstant això, els pares i mares que dilluns hagin de tornar a la feina i no tinguin amb qui deixar els fills de més de tres anys, podran dur-los a un servei de cura i guarda creat especialment per a l’ocasió pel Ministeri d’Educació. Des d’avui, els interessats tenen a la seva disposició un formulari en línia a partir del qual se’ls assignarà una escola andorrana que, segons va prometre Espot, «s’adaptarà a la realitat dels progenitors», modificant els seus horaris i establint torns entre els professionals. Qualsevol infant de qualsevol sistema educatiu podrà acollir-se a l’ajut, ja que «la idea no és substituir l’escola» i, per tant, no s’impartirà matèria educativa, sinó que «es faran activitats de caràcter més pedagògic».
En aquest sentit, Espot va avançar que la tornada a l’escola abans de l’1 de juny és «impossible».
Transport públic
Respecte al transport públic, els horaris i freqüències mantenen les alteracions de l’inici de la crisi, tot i que Gallardo va assegurar que si creix la demanda, també s’incrementarà el servei.
Professions sanitàries
Preguntat per les professions sanitàries que actualment estan tancades, com l’odontologia, la fisioteràpia, la logopèdia i la podologia, Espot va avançar que la seva reobertura es decidirà en la fase 3, ja que mereixen un «tractament particular» per la seva «interrelació directa amb els pacients» i, per tant, un risc de contagi més elevat.
Reflexió del cap de Govern
Amb tot, el cap de Govern va insistir que aquestes decisions no estan «excemptes de risc» i que el seu èxit dependrà, més enllà de l’Executiu, «dels encerts dels nacionals i els residents» a l’hora d’acatar-les. Una vegada més, Espot va apel·lar a la responsabilitat ciutadana per mantenir aplanada la corba epidemiològica i perquè Andorra continuiï sent l’únic país del sud d’Europa que no ha col·lapsat el seu sistema sanitari.