PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’Acoda mostra preocupació per l’escenari que deixarà la crisi

Acusen el Govern de «propiciar ERTOs innecessaris al sector»

Per El Periòdic

Dos operaris treballen en una obra al país.
Dos operaris treballen en una obra al país. | Tony Lara

L’Acoda va emetre ahir un comunicat donant a conèixer quins escenaris es podrien produir a mig/llarg termini en funció de les mesures que finalment s’aprovin i plasmen la necessitat de fer un pas decidit, a nivell de política territorial, per incentivar el sector privat i reactivar la construcció. Des de l’entitat, asseguren que des del passat mes de març, concretament des de la publicació al BOPA del primer decret d’establiment de mesures excepcionals per la situació d’emergència sanitària, el posicionament de l’Acoda ha estat sempre, en primera instància, d’evitar el tancament de qualsevol de les empreses vinculades al sector, ja siguin constructores, contractistes, industrials, proveïdors, empreses de serveis i/o de mà d’obra relacionats.

En aquest sentit, tal com ja ho han manifestat per carta al Govern, l’Acoda prioritza en la seva proposta de mesures, ajudar a les necessitats de tresoreria de les empreses per fer front a l’aturada de l’activitat, principalment, de la petita i mitjana empresa i autònoms, i evitar així acomiadaments o fallides que comportarien pèrdues de llocs de treball.

Amb l’aprovació del primer paquet de mesures, publicat el dia 1 d’abril passat al BOPA, de la Llei 3/2020, del 23 de març, de mesures excepcionals i urgents per la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia de SARS-CoV-2, el Govern va ajudar a pal·liar els primers efectes, però l’evolució de la crisi sanitària i la dilatació en el temps, ha comportat replantejar un segon paquet de mesures complementàries, que s’aprovaran aquesta setmana.

En una segona carta adreçada al Govern el dia 3 d’abril, es remarcava la importància a títol de «mesures de caràcter inmediat», la possibilitat de recuperació de la totalitat dels permisos retribuïts abonats per l’empresa, podent ampliar la franja d’hores de treball permeses i la durada del temps de recuperació. Aquestes mesures eren, tal com es varen exposar, per introduir una corresponsabilitat real entre empresa i treballador, i evitar així l’aplicació de mesures molt més dràstiques que no permetrien mantenir salaris ni llocs de treball.

Tal com lamenten des de l’Acoda, tots els retorns obtinguts fins a data d’avui i vist el projecte de Llei entrat a tràmit parlamentari el dilluns passat, fan preveure que la voluntat del Govern es més aviat la de «propiciar» «ERTOs, que semblaven innecessaris a nivell del sector, en comptes de facilitar l’aplicació d’acords entre empresa i treballadors».

Cal recordar, segons manifesten de de l’Acoda, que el sector de la construcció va ser el primer en expressar la seva voluntat per arribar a un conveni sectorial, que permetés estabilitzar l’estacionalitat evident de la seva activitat i propiciar, entre altres, el còmput anual de les hores extraordinàries. La negociació intra-sectorial està en curs des de fa més d’un any, però es troba a l’espera que s’aprovin els reglaments essencials que permetin definir el sector i els seus intervinents, per poder-la dur a bon terme, informa l’ANA.

PUBLICITAT
PUBLICITAT