Escaldes-Engordany
El Govern no tocarà les pensions per compensar la branca general
FEDA i Andorra Telecom destinen més de tres milions d’euros en subvèncions a autònoms i empreses
El Govern no tocarà la branca de jubilació de la CASS per compensar el dèficit que es produeixi en la general arran de la crisi econòmica provocada per la Covid-19. Així ho va prometre ahir, el ministre Portaveu, Eric Jover, durant seva la compareixença diària. Segons va explicar, el compromís legal del nou paquet de mesures urgents és «no treure diners» destinats a les pensions per posar-los a la branca general que, d’altra banda, cada any es cobreix amb el pressupost anual de l’Estat per pal·liar els deutes. Tot i això, Jover, també màxim responsable de la cartera de Finances, va reconèixer que es preveu que el dèficit d’enguany sigui superior als anteriors.
Respecte al 15% de la cotització a la CASS que el Govern s’ha compromès a pagar als empresaris i treballadors per compte propi i que correspon a la patronal, el ministre va anunciar que s’han rebut 2.583 sol·licituds que suposaran uns 10 milions d’euros al mes. Així mateix, s’han rebut 1.024 demandes per rebaixar la cotització fins al salari mínim i 2.424 empreses han sol·licitat la suspensió total de la seva cotització pel cessament de la seva activitat.
Més de tres milions
Pel que fa a les parapúbliques, el ministre Portaveu va explicar que FEDA destinarà 2,4 milions d’euros a subvencions i Andorra Telecom 825.000 euros. Concretament, va detallar Jover, 3.007 empreses han demanat no pagar, total o proporcionalment, la factura elèctrica, mentre que 46 han escollit fraccionar els rebuts sense interessos.
De la mateixa manera, dels 6.019 que han demanat reduccions en telefonia i internet, el 90% ha reclamat l’execepció completa i un 10% la reducció del 80% en la factura. En aquest sentit, Jover va recordar la «gran tasca» que està fent Andorra Telecom proporcionant tauletes i connectivitats als escolars que no en disposaven prèviament perquè puguin seguir el ritme de les classes telemàticament.
Reformular el turisme
Malgrat que la xifra encara no és definitiva, el Govern ja va anticipar ahir que la crisi sanitària se saldarà amb una caiguda, aproximada i «amb matisos», del 5% del PIB. «La crisi encara no està acabada», va alertar Jover, tot recordant que «la nostra economia depèn bàsicament del turisme de proximitat i, per tant, de l’economia dels països veïns». Per aquest motiu, des d’Andorra Turisme i el Ministeri de Turisme s’està reformulant el model actual per, tenint en compte l’impacte de la pandèmia en els països de l’entorn, especialment a Espanya i França, enfocar les noves campanyes cap a ells.
Poca mobilitat
En un altre ordre de coses, ahir, primer dia d’excepció del confinament, el Govern va constatar un 78% menys de mobilitat interna, comparat amb un dia similar de l’any passat. La frontera hispanoandorrana va registrar un 91% menys i la francoandorrana un 98% menys. El ministre Portaveu va considerar que aquestes xifres demostren que la ciutadania «està seguint les recomanacions» i, si bé ja es pot moure fins a una distància màxima de dos quilòmetres a peu des del seu domicili, es continuen evitant els moviments per la xarxa viària.H