PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Salut obre avui el registre per sotmetre’s als tests de Covid-19

Benazet demana als ciutadans i transfronterers a partir de dos anys que s’hi inscriguin

Per Lídia López

El sistema serà semblant al de les proves PCR que es van fer a prop de l’hospital.
El sistema serà semblant al de les proves PCR que es van fer a prop de l’hospital. | SAAS

Les inscripcions per sotmetre’s als tests massius per detectar quants ciutadans han passat o tenen actualment la Covid-19 s’inicien avui i es podran fer en línia. Segons el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, hi haurà material suficient per a fer la prova a tota la ciutadania. Per aquest motiu, demana a tota la població a partir dels dos anys, que s’hi sotmeti. Els tests arribaran al país entre diumenge i dilluns, i per això s’ha pensat a arrencar el procés de cara al dimecres o el dijous de la setmana vinent. 

El test mesurarà si la persona ja ha passat la malaltia i, per tant, en els mesos vinents no suposaria un perill de cara a ser-ne transmissora.  Els resultats també poden mostrar que es pot estar actualment passant el coronavirus, encara que puguin ser amb símptomes molt lleus, o bé que no es tingui ni que s’hagi patit.

Perquè les proves donin una informació realista, la població haurà de realitzar el test en dues ocasions. En aquest sentit, s’espera que la següent fase de tests es pugui realitzar al cap de dues setmanes, un cop finalitzada la primera. A més, aquest doble resultat també facilitarà d’una informació més acurada de l’epidemiologia a Andorra, la seva incidència, així com de descartar falsos positius o negatius. De fet, la fiabilitat dels tests és del 95%, per tant les dades que en resultaran seran d’allò més acurades.

Registres en grup

El ministre va especificar que les cites es donaran «per unitats de convivència», de tal manera que les famílies o persones que viuen en un mateix habitatge puguin desplaçar-se en el mateix vehicle a l’StopLab i sotmestre’s al test. Per aquest motiu, a l’hora de fer el registre, el formulari demanarà les característiques familiars. També s’està treballant per tal d’atendre a les persones que arribin a l’StopLab caminant o fins i tot, poder desplaçar-se a casa de les persones que no puguin anar-hi de forma presencial. A més, també s’ha contemplat realitzar inscripcions per telèfon en el cas que alguna persona no disposi de mitjans per fer-ho digitalment.

El Govern ja ha rebut 312 inscripcions de persones del món de les ciències de la salut que s’ofereixen per dur a terme les proves. Aquests, seran els primers de sotmetre’s al test, per tal de certificar que no suposen un risc davant la gent que atendran. Benazet va comunicar que s’ha creat un comitè de coordinació per gestionar la logística de les proves, que està format per personal provinent d’Actua Tech, Afers Socials, el SAAS, Protecció Civil, Creu Roja i el Ministeri de Salut.

Tal com va apuntar el ministre, fer-se el test no és d’obligatorietat, però va tornar a apel·lar a la responsabilitat col·lectiva per tal de seguir treballant en el control de l’epidèmia a Andorra. En aquest sentit, va recordar que els resultats s’utilitzaran per prendre decisions respecte de l’obertura d’alguns sectors econòmics o l’ampliació dels protocols de desconfinament gradual, i que cadascú podrà saber el grau de llibertat de moviment que té d’acord amb els seus resultats.

Finalment, Benazet també va anunciar que es crearà un StopLab específic per als transfronterers a Sant Julià de Lòria per adaptar-se als viatges que fan aquests treballadors. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT