PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El segon paquet de mesures no s’aprovarà fins demà o dissabte

Entre tots els grups s’han presentat més de cent esmenes

Per El Periòdic

| Maricel Blanch

La sessió prevista al Consell General per aprovar el segon paquet de mesures urgents no es farà avui tal i com estava previst. Els grups i Sindicatura preveuen que es realitzi demà o fins i tot dissabte, atès que encara no hi ha hagut prou temps material per tractar el centenar d’esmenes presentades. Entre el paquet d’esmenes presentades pels diferents grups parlamentaris, sobretot de la minoria, destaquen les de Terceravia + Unió Laurediana + Independents, que proposa abaixar el sou o aplicar una suspensió temporal del contracte de treball (STCT) als funcionaris –una opció que actualment és damunt la taula del Govern–.  

El PS aposten per una rebaixa general del 40% dels lloguers per una durada mínima de tres mesos, i no només del 20% en cas que l’arrendatari pateixi una STCT, com ha establert el Govern. A més, els socialdemòcrates exigeixen la no retenció dels salaris inferiors a 1.250 euros, i no del salari mínim fixat en 1.083 euros com es preveu en la llei.

La densitat del segon paquet de mesures urgents presentat pel Govern i la importància també del contingut de les propostes per fer front a una situació de crisi ha provocat en gran part aquest alentiment. De fet, el termini habitual per tractar el centenar d’esmenes dels grups parlamentaris requeriria habitualment d’un termini d’entre dos i tres mesos. La situació entre les forces polítiques és que no hi pot haver precipitació a l’hora de plasmar unes mesures tan importants i que per tant no es poden produir errors per precipitació.

Una de les altres opcions és que el treball en comissió s’acabi avui i que, per tant, demà es pugui celebrar a la tarda la sessió al Consell General, que fins i tot es podria allargar dissabte. 
El projecte de llei de mesures urgents presentat pel Govern preveu que les empreses que optin per la STCT hauran d’assumir a fons perdut una part dels salaris suspesos que no superarà mai el 25%. La resta, i fins a arribar al 75% restant, anirà a càrrec del Govern. Tots els treballadors afectats per la STCT podran acollir-se a una reducció del 20% de la renda del lloguer o un ajornament sense interessos de les quotes hipotecàries.

El un nou paquet de mesures urgents que inclourà una prestació als treballadors per compte propi que hagin cessat la seva activitat equivalent al salari mínim de 1.083 euros. A més els autònoms podran acollir-se fins a nou decret a un ajut de 541,50 euros. Així mateix, tindran l’opció de tenir una renda mixta compartida amb un assalariat o un pensionista.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT