PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Empresaris i particulars demanen quasi 400 milions en crèdits tous

La rebaixa del preu del lloguer s’aplicarà només que un membre del nucli familiar estigui afectat

Per Victoria Gómez Pérez

El ministre Portaveu, Eric Jover, i l’intèrpret de signes, ahir.
El ministre Portaveu, Eric Jover, i l’intèrpret de signes, ahir. | SFGA/JAViladot
Ubach recorda al seu homoleg argentí «l’obligació d’un Estat amb els seus nacionals»

Fins al dia d’ahir, les empreses havien demanat al Govern un total de 384 milions d’euros en crèdits tous, segons va informar el ministre Portaveu, Eric Jover, una xifra molt superior als 130 fixats per a aquesta partida –cal recordar que el pressupost anual de l’Estat ronda els 400 milions–. Tal com va puntualitzar el ministre, que se sol·liciti el crèdit, però, no vol dir que se’l concedeixi ni tampoc que es correspongui amb l’import desitjat.

D’aquesta manera, s’han rebut 1.405 sol·licituds –533 procedents de treballadors per compte propi i 872 de persones jurídiques–, de les quals s’han resolt la meitat, 693. De les sol·licituds resoltes s’han concedit 604 i s’han desestimat 89. Concretament, dels 131 milions sol·licitats per a despeses de finançament, el Govern n’ha concedit 52,2 i dels 44 milions pel refinançament de préstecs n’ha atorgat 1,9. Per tant, i a títol de resum, dels 130 milions d’euros que l’Executiu té previstos destinar a crèdits tous, ja n’ha assignat 54,1.

Amb la voluntat d’accelerar al màxim el procés de concessió, el Govern ha designat la tasca a una vintena de treballadors de diferents departaments del Ministeri de Finances que intenten donar resposta en un període de temps inferior a 10 dies. 

 

Descompte als lloguers

Amb relació a la demanda d’una reducció del 20% del preu del lloguer que podran fer totes les persones que pateixin una suspensió temporal del contracte de treball (STCT), Jover va explicar que només que un dels membres del nucli familiar en sigui víctima, i independentment del nom de qui estigui el contracte, el propietari ja tindrà l’obligació d’efectuar el descompte. Simplement es necessitarà un document oficial (que encara s’està dissenyant) per part de l’empresa que provi l’STCT a l’arrendatari.


Dos mesos més per passar l’ITV

El Govern també va anunciar ahir la suspensió temporal dels certificats d’inspeccions tècniques de vehicles (ITV). Una vegada passi l’emergència sanitària, va avançar Jover, els conductors a qui el confinament els hagi impedit actualitzar la seva situació, tindran dos mesos per fer-ho sense sancions.


Carta a l’Argentina

D’altra banda, el ministre Portaveu va anunciar que la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va enviar una carta al seu homòleg argentí, Felipe Solá, en la qual «li va recordar l’obligació que té un Estat amb els seus ciutadans», amb evident referència a l’abandonament al qual l’Argentina està sotmetent als temporers. Així mateix, Ubach es va mostrar disposada a cooperar per facilitar la seva sortida abans del 3 de maig, dia en què actualment se’ls acaba el seu permís legal per residir al Principat. En aquests moments, hi ha 2.200 temporers atrapats a Andorra sense poder tornar al seu país. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT