PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els ciutadans tornen a sortir avui als carrers de manera parcial

Les persones que viuen en domicilis parells podran passejar o fer esport per franges horàries

Per Lídia López

Agents posen instruccions
Agents posen instruccions | MARICEL BLANCH

Avui entra en vigor el nou protocol de sortides per alleugerar el confinament. El projecte es va fer públic ahir durant la roda de premsa del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i detalla les noves normes de circulació que s’hauran de complir per tal de sortir a l’exterior.

Tal com ja s’havia anunciat, els ciutadans tindran dret a sortir un dia de cada dos, seguint criteris enllaçats amb el seu habitatge. Així doncs, els dies parells, podran sortir els residents a números parells, i els senars, a la viceversa. En cas que el domicili no tingui número, es prendrà com a referència en nom propi de l’habitatge, sense tenir en compte conceptes com cal, edifici, xalet o altres. En aquest cas, si el nom comença amb lletres de la A a la M, sortirà els dies parells, i si ho fa amb lletres de la N a la Z, en dies senars. A més, també s’havia fet menció que es podrà sortir durant una hora i no més enllà de dos quilòmetres respecte del domicili. A més, serà obligatori l’ús de la mascareta en tot moment i per a totes les activitats. En aquest sentit, el ministre va recordar que hi ha material a totes les farmàcies per tal d’adquirir-les.

Cura per la franja de gent gran

El ministre Benazet va detallar el repartiment definitiu de les franges horàries que s’havien establert per tal de separar la població. Entre aquestes, Benazet va demanar una especial atenció i respecte per la franja que queda compresa entre les 11.00 i les 14.00 hores, ja que era la reservada pels padrins i persones vulnerables. També va recordar que les hores reservades per a l’exercici físic serien les compreses entre les 06.00 i les 09.00 a més de les 19.00 i les 21.00. Aquest exercici només inclou anar a córrer o caminar de pressa, per tal d’evitar accidents. La novetat del protocol és que, la resta d’hores, de 09.00 a 11.00 i de 14.00 a 19.00 també seran les hores destinades per anar a fer la compra. Per aquest motiu, el ministre va demanar que la gent «programi bé les compres» per tal de destinar-hi el mínim de temps possible. També va indicar que, si per motius de força major no es pogués fer en els horaris establerts, la gent sigui «molt curosa» pel bon funcionament del sistema.

Prova a l’autoresponsabilitat

El protocol no incorpora cap sistema de sanció, ja que, una vegada més, el Govern confiarà en el compliment per part de la ciutadania de les peticions. Els comuns podran destinar alguns agents de circulació o de policia a fer tasques de seguiment o per donar consells a la ciutadania, però en cap cas «tindran una força coercitiva».

Benazet va declarar que aquesta primera obertura s’havia fet seguint criteris de «prudència», ja que a molts països on s’han obert «precipitadament» han tingut «rebrots amb resultats catastròfics». 

Finalment, el protocol també inclou una darrera excepció del confinament. Concretament, obre la possibilitat que totes les persones menors de 70 anys i no vulnerables puguin dur a terme activitats d’horticultura.

El sentit de la marxa s’haurà de fer per la voravia de la dreta

Els comuns van començar ahir a la tarda a definir els circuits i espais pels quals la ciutadania es podrà desplaçar en les pròximes sortides controlades. És el cas, per exemple, d’Andorra la Vella i La Massana, que van demanar als seus veïns que, a partir d’avui, circulin sempre per la vorera que els resti al costat dret, per tal d’establir circuits concrets i evitar, d’aquesta manera, l’encreuament de persones. Si es tracta d’una zona per a vianants que no té voravies, com podria ser l’avinguda de Meritxell o la de Carlemany, es recomana circular igualment el costat de la banda dreta per a seguir complint aquesta unidireccionalitat del sentit de la marxa. Per ara, les zones com parcs, berenadors o camins rals romandran tancats. A més, els bancs queden reservats per a les persones vulnerables.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT