PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els autònoms rebran 541 euros quan reprenguin la seva activitat

Els llogaters han d’informar al propietari que han patit una STCT i avisar-lo quan tornin a la feina

Per Victoria Gómez Pérez

Els ministres Jover i Gallardo en una compareixença diària.
Els ministres Jover i Gallardo en una compareixença diària. | SFGA/JAViladot

El Consell General aprovarà demà un nou paquet de mesures urgents que inclourà una prestació als treballadors per compte propi que hagin cessat la seva activitat equivalent al salari mínim de 1.083 euros. A més, el ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, va avançar que, un cop es reprengui la seva feina habitual, podran acollir-se fins a nou decret a un ajut de 541,50 euros. Així mateix, tindran l’opció de tenir una renda mixta compartida amb un assalariat o un pensionista. 

La nova llei també preveu que els autònoms, com els assalariats, puguin rebre un descompte del 20% del lloguer del seu habitatge particular o una carència de la quota de la hipoteca, sempre que les despeses bàsiques siguin superiors al 35% dels ingressos. En aquest sentit, el ministre Portaveu, Eric Jover, va explicar que seran «els arrendataris els que hauran d’informar el propietari que s’ha patit una suspensió temporal del contracte de treball (STCT) i avisar-los quan es reincorporin al seu lloc de treball» o, en el cas dels treballadors per compte propi que hagin cessat la seva activitat, quan tornin a la seva normalitat financera.

D’altra banda, el Govern permetrà el rescat de plans de pensions exempts d’IRPF d’un màxim de 1.083 euros al mes. 

En relació amb les crítiques sobre les dificultats a l’hora d’aportar la documentació que es demana als autònoms per acollir-se als ajuts, Jover va reconèixer que s’està treballant per fer el procés el més senzill possible. «Hi ha una doble dificultat: d’una banda, reunir tota la informació i, de l’altra, fer un procés d’aquestes característiques per primera vegada. Per aquest motiu, el Govern oferirà formularis intuïtius i models que es podran presentar online», va assenyalar el ministre.

 

100 milions per a crèdits

Gallardo també va informar que tant empreses com treballadors per compte propi podran sol·licitar, mentre duri el decret de suspensió d’activitat, un descompte en el lloguer dels seus locals del 80% si s’ha mantingut obert i del 100% si s’ha hagut de tancar o s’ha estat en règim de guàrdia o permanència. Tanmateix, i un cop s’aixequi la suspensió, els descomptes variaran amb relació als primers tres mesos i les característiques de cada empresa.

En cas que un autònom hagi estat diagnosticat com a positiu de Covid-19, la llei preveu que pugui rebre el 100% del seu salari si forma part del sector sanitari o el 66% si és del sector general.
Pel que fa als crèdits tous al 0% d’interès, Jover va anunciar que l’Executiu ha destinat 100 milions d’euros, el que «demostra un compromís ferm del Govern a l’hora de reactivar l’economia i ajudar el teixit productiu del país per tornar a la normalitat el més aviat possible». En la mateixa línia, cal recordar, que l’Executiu s’ha sotmés a un endeutament públic del 51% respecte al PIB, amb la insistència de Jover que «el model de país no està en joc». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT