PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Terceravia es mostra favorable a abaixar el sou als funcionaris

El PS presenta 77 esmenes contra la llei que s’ha d’aprovar demà

Per Victoria Gómez Pérez

El Consell General, amb la meitat de consellers, durant l’aprovació del primer paquet de mesures urgents.
El Consell General, amb la meitat de consellers, durant l’aprovació del primer paquet de mesures urgents. | Maricel Blanch

Terceravia + Unió Laurediana + Independents, va presentar ahir 18 esmenes al segon projecte de llei de mesures urgents que demà es debatrà al Consell General, entre les quals destaca la proposta d’abaixar el sou o aplicar una suspensió temporal del contracte de treball (STCT) als funcionaris –una opció que actualment és damunt la taula del Govern–. Ara bé, el text, que alerta que un cop entri en vigor la llei les STCT es produiran de «forma massiva», exceptua tots aquells professionals directament implicats en la lluita contra la Covid-19.

Quant a la prestació a les persones assalariades, la formació encapçalada per Josep Pintat és partidària de facilitar els processos i la gestió d’ajuts, partint de la base que la CASS disposa de totes les dades necessàries perquè els sol·licitants –«que ja tenen prou enrenou»– no se n’hagin de fer càrrec personalment. A més, es requereix que el termini de suspensió d’un contracte no computi en cap cas als efectes de càlcul de la pensió de jubilació.

Terceravia també proposa eliminar l’extensió del termini d’amortització dels crèdits hipotecaris i préstecs personals d’adquisició de vehicle propi, perquè creu que el sector amb més capacitat financera «ha de fer més esforços per deixar respirar temporalment els teixits econòmic i social». 

 

Una vuitantena d’esmenes

El Partit Socialdemòcrata (PS), per la seva banda, va presentar un total de 77 esmenes. Aquestes parteixen de la trentena de propostes que el partit ja va fer arribar al Govern a l’inici de la crisi sanitària i que segons va dir dilluns el president del grup parlamentari, Pere López, «pràcticament» no es van tenir en consideració. L’objectiu del text, van informar els socialdemòcrates, és «contribuir positivament en el teixit productiu de les empreses i autònoms, però sobretot en el benestar de tots els ciutadans». 

Així, entre les esmenes, en destaca la 47 que demana la modificació de l’article 39 de la llei que correspon a la «carència o extensió de les operacions creditícies». Els socialdemòcrates van apuntar que la principal motivació és aconseguir una extensió en el pagament de les operacions per donar liquiditat tant a famílies com a negocis, seguint l’exemple dels països de l’entorn, oferint un abast temporal de tres mesos, prorrogables tres mesos més, i reduint el termini de 15 a cinc dies hàbils.

Pel que fa al pagament dels lloguers, els socialdemòcrates aposten per una rebaixa general del 40% per una durada mínima de tres mesos, i no només del 20% en cas que l’arrendatari pateixi una STCT, com ha establert el Govern. En aquest sentit, López va assenyalar dilluns que «els que han de fer més esforços són els que més tenen i [en els lloguers] correspon a la banca i als propietaris de pisos».

Una altra de les principals preocupacions del PS són els assalariats i els autònoms. Amb referència als primers, el partit planteja reduir els percentatges de l’escreix entre el salari mínim i el doble del salari mitjà perquè els treballadors inclosos en una STCT tinguin «molta menys afectació» que en la proposta original que, segons el cap de Govern, Xavier Espot, serà d’una rebaixa màxima del 20% del seu sou normal. A més, exigeixen la no retenció dels salaris inferiors a 1.250 euros, i no del salari mínim fixat en 1.083 euros com es preveu en la llei. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT