PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els comuns detallen la logística de les sortides d’aquesta setmana

La franja de les 12 a les 2 del migdia estarà reservada a la gent gran i persones vulnerables

Per Lídia López

Es podrà utilitzar equipament públic com bancs però s’haurà de mantenir una distància social per seguretat
Es podrà utilitzar equipament públic com bancs però s’haurà de mantenir una distància social per seguretat | MARICEL BLANCH

El protocol per obrir lleugerament el confinament i permetre fer sortides a la via pública a la ciutadania comença a prendre forma. Tal com va avançar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, els primers permisos poden ser una realitat de cara al final d’aquesta setmana, concretament entre dijous i divendres. El projecte definitiu «s’està acabant de definir i lligar» amb la col·laboració dels comuns, que seran els encarregats directes de gestionar-lo a cada parròquia, i vetllar pel seu bon funcionament. La voluntat del ministeri, però, és la de poder-lo fer públic les hores vinents.

Benazet va comunicar les primeres dades confirmades del protocol a tall d’avançament. En primer lloc, el ministre va anunciar que aquestes sortides es podran dur a terme un dia sí i un dia no. Per definir-ho, es tindrà en compte el número de l’habitatge on resideix la persona, de tal manera que els dies parells podran sortir els que visquin en un número parell i els senars, a la viceversa. Si la residència està ubicada en un habitatge sense número o amb nom propi, es tindrà en compte la inicial d’aquesta, de tal manera que els noms començats de la lletra A a la M, sortiran els dies parells, i els senars, ho faran els començats per N i fins a la Z.

En segon lloc, es va indicar que la distància màxima que la ciutadania es podrà desplaçar respecte de l’habitatge serà de dos quilòmetres, motiu pel qual, no està permès ni serà necessari utilitzar cap vehicle per moure’s. Finalment, va detallar que només es podrà restar a la via pública fent aquesta activitat durant una hora.
 

Distribució per franges

Aquest protocol vol ser molt detallat i precís per tal de seguir mantenint les mesures de distància social per evitar l’acceleració de la transmissió del virus, que ja comença a recular. Per aquest motiu, es fa vital procurar que no es puguin donar situacions d’aglomeracions o coincidència de moltes persones. La fórmula que han pensat tant l’Executiu com els comuns és la de repartir la població per edat i característiques en diferents franges horàries al llarg del dia. Si bé encara no s’han detallat en la totalitat, el titular de Salut ja va avançar que les hores que destinaran per poder fer exercici, que per ara només podrà ser sortir a córrer o caminar de pressa, seran de les 6 a les 10 del matí i de les 7 a les 9 del vespre. També va confirmar que la franja que es reservarà per a la gent gran i persones vulnerables serà de les 12 del migdia a les 2. Aquests, podran també fer ús dels diferents objectes de mobiliari urbà per descansar, com poden ser els bancs. Per ells, els comuns duran a terme una neteja i desinfecció intensa d’aquest mobiliari, per preservar la seguretat dels usuaris. Benazet, però, va puntualitzar que els objectes de mobiliari urbà destinat a l’oci infantil no estaran oberts al públic en aquesta primera fase.

A més d’aquestes franges determinades, el ministre també va assegurar que els comuns obriran certes àrees de les parròquies a les quals es podrà accedir. En aquest sentit, va comentar que s’establiran circuits perquè «la gent es mogui en una certa direcció i tinguin menys interacció entre elles». En qualsevol cas, va recordar que aquestes sortides hauran de fer-se sempre fent ús d’una mascareta. 

El ministre va confiar una vegada més en la responsabilitat de les persones de cara al compliment d’aquest protocol, que creu vital per al bon estat de salut de les persones, i va negar una vegada més la imposició de sancions si no se segueix. En qualsevol cas, va anunciar que si funciona degudament, es podran ampliar els permisos pròximament.

PUBLICITAT
PUBLICITAT