El dèficit del Govern s’enfilarà als 179 milions d’euros
Els ingressos dels diferents impostos baixaran uns 50 milions
El Govern preveu que el dèficit pressupostari d’enguany pot arribar als 179 milions d’euros com a conseqüència de les diferents accions engegades per front a la situació sanitària i econòmica originada per la pandèmia del coronavirus. La inversió directa i indirecta de l’Estat se situarà en uns 416 milions d’euros, quantitat que inclou els crèdits tous (230 milions), les ajudes per als empresaris i autònoms (150 milions), l’aportació de les entitats publiques Andorra Telecom i FEDA (6 milions), les despeses sanitàries (17 milions) i altres (13 miions). Tenint en compte que el pressupost per al 2020 està al voltant d’ uns 427 milions d’euros pel que fa a ingressos, això suposa que gairebé el cent per cent d’aquesta xifra “s’ha desbloquejat per ajudar el nostre teixit econòmic i poder garantir els llocs de treball”, segons va indicar ahir el ministre portaveu, Eric Jover.
A més, es calcula que els ingressos es poden reduir enguany en uns 50 milions d’euros perquè la recaptació obtinguda amb les diferents figures impositives serà menor per l’aturada econòmica, i l’Estat no tindrà més remei que acudir aquest exercici a les reserves de les societats públiques: 20 milions d’euros provindran d’Andorra Telecom i 10 milions de FEDA. Tot plegat farà, segons el ministre, que s’arribi a uns 544 milions d’euros en el capítol de despeses, “144 milions d’euros més del que havíem previst en un inici”, principalment degut als diferents ajuts que s’han fixat per a empreses i treballadors.
A l’altre costat de la balança, per estalviar recursos, es preveu que les inversions es rebaixaran enguany en uns 17 milions d’euros, mentre que les despeses de funcionament baixaran en 7 milions d’euro. Tot i així, pressupost del Govern d’Andorra per a l’any en curs preveu un dèficit de 179 milions d’euros. ”Pensem que és un pas necessari pel teixit econòmic i per la nostra ciutadania”, va indicar el ministre portaveu. Una altra previsió és que el deute del Govern passarà de ser del 33% del Producte Interior Brut (PIB) al 51%, una situació que no és la que l’executiu desitja, motiu pel qual es posarà en marxa un pla d’equilibri financer de cara al 2025 per tornar a estar per sota al voltant del 39,5%.
El ministre d’Economia, Jordi Gallardo, va ressaltar que el que es pretén amb la bateria de mesures en marxa, que porten l’Estat a aquest augment important de despeses, és garantir la continuïtat de les empreses i dels llocs de treball. “Hem considerat que és necessari aquest esforç i fer un acompanyament per no deixar ningú pel camí”, va recalcar Gallardo. El ministre va confirmar que el Govern treballa per permetre el comerç online en algunes activitats econòmiques “molt concretes”, tal i com s’està reclamant des del sector, tot i que no va voler avançar quan es farà. En aquest sentit, va preferir no donar de moment detalls al respecte, però, això sí, va deixar clar que tot dependrà de si es veu una millora clara en l’emergència sanitària. En tot cas, segons va afirmar, les empreses poden aprofitar aquest temps per començar a preparar-se en aquesta modalitat de venda. D’altra banda, el Govern va informar també ahir que està estudiant com pot reduir la despesa que destina a pagar els lloguers dels locals que acullen diferents serveis de l’Administració per aconseguir un estalvi per aquesta via i poder disposar de més recursos en àmbits com la sanitat.