PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Salut registra més altes que nous casos per la Covid-19

En la jornada d’ahir es van oficialitzar vuit nous positius i onze pacients van resultar curats

Per Lídia López

Gràfic de casos
Gràfic de casos | César Arquíñigo

L’evolució de la corba epidemiològica segueix donant dades positives pel que fa a l’evolució del coronavirus a Andorra. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va compartir ahir en roda de premsa que els casos actius s’havien tornat a reduir en tres persones més, fent que hi hagués un total de 478 pacients. D’ençà que va esclatar el brot al país, 646 persones s’havien infectat. Durant la jornada d’ahir es van oficialitzar vuit contagis nous i onze altes. A més, no es va haver de lamentar cap nova víctima, i el recompte es manté en les 29.

D’entre aquests 478 casos actius, n’hi havia un total de 48 que s’estaven atenent a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. D’aquests, 16 estaven a l’UCI del centre, si bé només dos casos presenten un pronòstic molt complicat. D’altra banda, tres persones més d’aquesta àrea encaraven la recta final del tractament amb ventilació mecànica, i aviat podrien passar a planta. A més, el ministre també va puntualitzar que entre aquests positius, s’hi trobaven 65 professionals de la salut i 14 agents dels cossos especials. A El Cedre, un dels punts més delicats de la pandèmia al país, també es van recollir dades esperançadores. Al centre, es va mantenir el nombre de pacients que lluiten contra la malaltia, 45 residents del mateix i 18 més de Salita. La millor dada va provenir pel que fa a les altes, que ja gaudien un total de set padrins que havien superat amb èxit la infecció.

Encara que el global de la darrera informació fos optimista, el ministre va declarar a la mateixa roda de premsa que s’ha de ser «realista» i, en aquest sentit, va afirmar el fet que els darrers dos dies no hi hagués hagut morts directes per coronavirus era una «casuística molt petita que no ens diu res». Per tant, va considerar que «malauradament, hi haurà més víctimes».
 

El protocol de sortides

El ministre Benazet va assegurar que el projecte amb el protocol de sortides pot ser aprovat els dies vinents i ser aplicat de forma immediata, aquesta mateixa setmana. Sobre el mateix, va confirmar que la informació que s’havia publicat sobre el mateix corresponia a «una versió molt inicial» d’aquest i que s’hi han fet modificacions, a l’espera encara del que puguin aportar els Comuns. En qualsevol cas, el titular de Salut va afirmar que aquestes primeres sortides seran molt limitades al principi i que s’anirà ampliant en funció de les dades epidemiològiques. A més, va deixar clar que no es tractava d’un desconfinament com a tal, sinó que la intenció era que es tractés d’un «confinament més agradable». Benazet també va detallar que la forma d’aplicar-ho serà novament la de confiar en l’autoresponsabilitat i solidaritat de la gent, sense aplicar sancions per l’incompliment, i va posar en relleu que si s’intenta abusar d’aquests permisos, es pot contribuir a una «acceleració de la transmissió del virus» i serem «els responsables d’un rebrot».

 

Els tests a la població podrien començar la setmana vinent

El ministeri de Salut s’ha marcat al calendari la setmana del 20 d’abril com a possible data per arrencar la primera fase –de les dues previstes– dels tests epidemiològics de la Covid-19 a la ciutadania. Aquests, contemplaran la participació dels andorrans, els residents i també els treballadors transfronterers. Joan Martínez Benazet va assegurar ahir que les dades que s’extreguin d’aquest cribratge tindran una influència directa en la presa de decisions que tinguin a veure amb el futur desconfinament, ja sigui pel que fa a la mobilitat de les persones com a la possible obertura de certs sectors econòmics. En qualsevol cas, va confirmar que estan pendents de detallar tota la maquinària que implica, tant material, sistemàtica i del personal implicat, però que la data límit a l’horitzó per començar seria la de finals de mes d’abril.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT