PUBLICITAT

Ela autònoms tindran dret a una prestació de 1.083 euros

La llei òmnibus preveu també una reducció del 20% en el lloguer de l'habitatge

Per Julià Rodríguez

Eric Jover i Jordi Gallardo durant la roda de premsa d'ahir a la nit. / SFGA
Eric Jover i Jordi Gallardo durant la roda de premsa d'ahir a la nit. / SFGA

El Govern va aclarir ahir a la nit una mica més en què consistirà el segon paquet de mesures econòmiques en què està treballant amb l’oposició perquè sigui d’aplicació a principis del maig. El ministre d’Economia, Jordi Gallardo, acompanyat del ministre portaveu, Eric Jover, va explicar que  entre les noves mesures previstes per als autònoms que tinguin l’activitat suspesa hi haurà una prestació  mensual de 1.083 euros, similar al salari mínim, a la qual cosa s’afegeix també la reducció en el lloguer dels habitatges del 20%, el mateix percentatge que s’aplicarà als treballadors assalariats afectats per una suspensió temporal d'ocupació.

D’altra banda, es preveuen també carències en els pagaments d’hipoteques quan la quota més els subministraments bàsics siguin superiors al 35% dels ingressos de la unitat familiar, així com el rescat de diners en plans de pensions privats per un màxim de l’import del salari mínim de manera mensual. A més, la nova regulació també fixarà que el Govern assumirà la cotització de la branca general del 10%.

La nova llei òmnibus contempla també que els autònoms es podran beneficiar d’una reducció del lloguer dels locals comercials mentre estigui en vigor el decret de cessament d’activitats. Així, si l’activitat s’ha mantingut oberta es tindrà dret a una reducció del 80% (abans era del 50%), mentre que si ha estat en règim de guàrdia o permanència o suspesa podrà arribar al 100% (abans del 80%). Quan es reprenguin les activitats suspeses, si l’activitat ha estat suspesa el primer mes d’obertura la reducció del lloguer serà del 100%, percentatge que es reduirà al 50% i al 25%, al segon i tercer mes. Les activitats en règim de guàrdia i permanència es podran acollir a un descompte del 80% i del 40% el primer i el segon mes després de l’obertura. Finalment, si l’activitat ha estat oberta, es podrà accedir a una reducció del 50% el primer mes a partir de l’obertura.

 El Govern va donar a conèixer també altres aspectes de la segona llei òmnibus per fer front a la crisi econòmica originada pel coronavirus. Aquesta nova fase implicarà, segons Jover, la injecció d’uns 250 milions d’euros per impulsar el teixit productiu i evitar les conseqüències socials negatives derivades de la paralització de l’activitat, que sumats als 200 milions de la primera suposarà “tot un pressupost” del Govern, segons va puntualitzar Jover, que va recordar que encara hi haurà un tercer paquet de mesures encaminades a reactivar l’economia.

Aquest “esforç pressupostari important” significarà que les inversions públiques experimentaran una “reducció notable” no només aquest exercici, sinó també el vinent, i a hores d’ara encara s’està estudiant quines es posposaran. Es calcula que la inversió es reduirà enguany en 17 milions i en 10 més el 2021. A més, l’endeutament també s’incrementarà, passant del 33% en què estava fixat en base a la llei de la regla d’or fins ara al 40%, el que obligarà a fer un pla financer a sis anys vista i a buscar noves fonts financeres, un aspecte en què l’executiu ja està treballant durant aquests dies. Entre les mesures addicionals per contenir la despesa s’elaborarà una llei abans del 15 de maig proposant la reducció dels salaris dels càrrecs públics.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT