PUBLICITAT

Els penitenciaris, preocupats per la inacció de la direcció

L’SPA veu “desgovern” a la presó i el SIP destaca el malestar del personal

Per Julià Rodríguez

Les dependències del centre penitenciari.
Les dependències del centre penitenciari.

Els agents penitenciaris estan molt preocupats perquè la direcció no respon a la seva demanda de dividir en dos la plantilla per tal de reduir el risc de contagi per coronavirus a la presó, tal com van proposar i ja s’ha fet en molts col·lectius de treballadors públics. El Sindicat Penitenciari Andorrà (SPA) i el Sindicat d’Institucions Penitenciàries (SIP) van exposar a la direcció a principis d’abril que aquesta seria una bona mesura per evitar possibles infeccions entre els treballadors i també fer més difícil que el virus pugui arribar els interns. Aleshores, la direcció es va admetre que era una iniciativa a estudiar, però el cert és que no ha donat cap tipus de resposta oficial, el que ha molestat els dirigents de tots dos sindicats.

L’organització sindical més crítica amb l’actitud de la direcció és l’SPA, que a través de David Bernaus no ha dubtat en manifestar clarament que “hi ha un desgovern a la presó”. Es dona la circumstància que el director s’havia de jubilar a principis de mes, però continua en el càrrec a l’espera que des del Govern es nomini el substitut. Bernaus afirma que “la direcció és inexistent, no s’està exercint, si més no de portes endins” i que “ no es treballa per millorar res”. “No es pot afrontar una crisi d’aquet calibre amb una direcció que no hi és”, assenyala.

En aquesta mateixa línia, des del SIP, Jordi Martisella destaca la “manca de comunicació” de la direcció i afirma que desconeixen “el motiu de perquè no ens fan cas a la nostra demanda, però el cert és que hi ha malestar entre el personal d’institucions penitenciàries”. Davant el silenci de la direcció, els dos sindicats indiquen que s’adreçaran directament al titular de Justícia i Interior amb les seves demandes. “Hem decidit que tot el que es demani es farà directament al ministre, vist que des de la direcció no es dona resposta a res”, afirma Bernaus. Tots dos sindicats consideren, de totes formes, que el ministeri ja està al corrent de la proposta de dividir la plantilla “però deu pensar que no es pot portar a terme amb els actuals efectius”, segons el dirigent de l’SPA, que es referma en la idea que “es pot fer si ens estrenyem el cinturó”, a la qual cosa estarien disposats els agents penitenciaris.

Fins ara, no hi ha cap funcionari que contagiat amb el Covid-19, ni tampoc cap pres, però tots dos sindicats adverteixen de les dificultats que la plantilla tindria per garantir el bon funcionament del centre si es comptabilitzessin alguns contagis. “Si s’infectessin dos o tres persones hi hauria un problema”, emfatitza Martisella, al temps que ressalta que alguns dels agents han acceptat fins i tot canviar el torn de vacances per “sumar” en aquest moment delicat. “Amb un o dos infectats entre el personal entraríem en fallida”, coincideix Bernaus amb el seu company sindicalista.

Pel que fa al material sanitari per desenvolupar la seva feina amb seguretat, el descontentament inicial dels agents penitenciaris ha desaparegut, ja que tenen guants, mascaretes i gel higienitzat en una quantitat suficient. “Pel que a al material no ens queixem, tot i que podríem estar millor”, afirma Bernaus, mentre que Martisella recorda que “hem aconseguit més accessibilitat a mascaretes, guants i desinfectant”. La crisi sanitari afecta també de manera directa els interns, que han vist disminuïdes les activitats que desenvolupaven habitualment i pateixen una restricció pel que fa a les visites. “Pensàvem que es generaria més tensió de la que estem veient”, diu Bernaus.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT