PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La suspensió dels contractes es podrà aplicar a la Funció Pública

Els treballadors a qui se’ls abaixi el sou podran acollir-se a una reducció del 20% del lloguer

Per Victoria Gómez Pérez

El cap de Govern, Xavier Espot, durant el missatge institucional d’ahir al vespre.
El cap de Govern, Xavier Espot, durant el missatge institucional d’ahir al vespre. | SFGA/JAViladot

El cap de Govern, Xavier Espot, va anunciar ahir en un missatge institucional que la suspensió temporal dels contractes de treball (STCT), que s’inclou en el segon paquet de mesures urgents que avui entra a tràmit parlamentari, també es podrà aplicar als empleats de la Funció Pública. El ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, però, va puntualitzar minuts més tard en la roda de premsa d’actualització diària que la STCT està pensada especialment pels assalariats del sector privat, si bé la gestió de la crisi és «corresponsabilitat de tots», incloent-hi els funcionaris. A més, el ministre Portaveu, Eric Jover, va afegir que des de l’esclat de la pandèmia els treballadors públics «han mostrat una voluntat d’ajudar-nos admirable» i en funció de l’evolució dels comptes públics «continuarem estudiant com abordar la situació de manera equitativa i assumible».

Pel que fa concretament als assalariats i principals afectats, Espot va avançar que «hauran d’acceptar una major flexibilitat en el còmput d’hores» i una rebaixa salarial que serà d’un màxim del 20% en els casos de les persones que cobren el salari mitjà i que s’anirà reduint «per garantir la integritat del salari mínim», que no es veurà afectat.

 

El Govern assumeix el 75%

Tal com estipula el projecte de llei, les empreses que optin per la STCT hauran d’assumir a fons perdut una part dels salaris suspesos que no superarà mai el 25%. La resta, i fins a arribar al 75% restant, anirà a càrrec del Govern. En aquest sentit, Jover va agregar que l’empresari haurà de justificar la suspensió temporal dels contractes, tot matisant que no té per què afectar a tota la plantilla per igual. Gallardo, per la seva banda, va recordar que una STCT no suposa l’eliminació d’un lloc de feina i, per tant, el treballador no va a l’atur. 

En qualsevol cas, i a parer d’Espot, aquesta fórmula «garanteix que les persones que cobren entre el salari mínim i el salari mitjà –de 2.129 euros– no pateixin un menyscapte salarial de més del 20% i la «supervivència del teixit productiu andorrà». Així mateix, tots els treballadors afectats per la STCT podran acollir-se a una reducció del 20% de la renda del lloguer o un ajornament sense interessos de les quotes hipotecàries. 

En relació amb els autònoms, el cap de Govern va destacar que tindran mesures de suport i d’ajut directe en cas que la pandèmia hagi reduït els seus ingressos i la seva activitat. Amb tot, Espot va reconèixer que «alguns projectes empresarials deixaran de ser viables i que algunes persones perdran la feina».

 

420 milions de despesa

La suspensió temporal de contractes significa per a l’Executiu una despesa de 120 milions d’euros, als quals cal sumar els 300 milions en avals i crèdits tous i cotitzacions a la CASS anunciats anteriorment. A més, recentment s’ha fet una emissió de deute públic de 125 milions d’euros que, segons Espot, «hem aconseguit col·locar sense problemes» perquè «durant anys hem aplicat polítiques de consolidació fiscal i rigor pressupostari». Tot plegat, va avisar l’Executiu, suposarà el 6% del PIB d’enguany i una crisi econòmica «sense precedents», especialment dura amb els sectors dels serveis i el turisme.

 

Els polítics i càrrecs de confiança es reduiran el sou

En un intent de donar exemple, i d’ajustament pressupostari, els càrrecs públics i els de lliure designació han decidit abaixar-se el sou. La quantitat, però, encara no ha transcendit, ja que el cap de Govern ha de reunir-se abans amb la Sindicatura i els cònsols per «acordar una mesura conjunta […] en consonància amb el que estem exigint al conjunt de la ciutadania». Una vegada més, Espot va recordar que la superació de la crisi reclama «esforços i renúncies a tothom».

PUBLICITAT
PUBLICITAT