PUBLICITAT

Mobilitat i els comuns tallen carreteres que donen accés a zones d'oci i muntanya

L'objectiu de la mesura és limitar la mobilitat de persones per controlar la pandèmia de coronavirus

Per El Periòdic

Roda de premsa d'actualització de dades sobre la Covid-19
Roda de premsa d'actualització de dades sobre la Covid-19 | SFGA/CEsteve

Amb l'objectiu de limitar la mobilitat, i per tant, la capacitat de contagi de la Covid-19, el Departament de Mobilitat del Govern juntament amb els comuns, han desenvolupat talls de carreteres arreu del país que serveixen, normalment, per accedir a zones d'oci o a zones de muntanya. Les carreteres tallades són: la CS413 al seu pas per Comallempla; la CG4, a partir de la cruïlla amb la CS420; la CS270 al seu pas per la Vall d'Incles; la CG3 a Arcalís i la CS370 a Sorteny.

Segons ha explicat el ministre Portaveu, Eric Jover, en roda de premsa, «es vol desincentivar els nostres ciutadans d'anar a fer pràctiques esportives, que augmenten el risc sanitari i van en contra de les recomenacions que hem anat imposant des de Govern». En aquest sentit, Jover ha recordat que des de Govern «intentem controlar l'epidèmia i, tot i que les dades cada vegada ens fan ser més optimistes, hem de mantenir un punt de responsabilitat. Hem de ser responsables de seguir limitant l'activitat a fi que aquestes bones dades que estem obtenint es tradueixin, realment, en una frenada en sec d'aquesta malaltia».

Reforç de l'atenció al públic durant la Setmana Santa

Per altra banda, el ministre ha explicat que es reforçarà l'atenció al públic durant els dies festius que comencen demà. En aquest sentit, tant el número de telèfon 116 -per emergències sanitàries- com el 188 -número habilitat per qüestions relacionades amb la Covid-19-, es mantindran operatius durant els propers dies. A més, s'oferirà un servei ampliat en relació al número de telèfon 180 -habilitat per fer consultes associades amb el punt empresa-: estarà actiu el proper divendres al matí i a la tarda, el dissabte al matí i el dilluns al matí i a la tarda.

Per altra banda, en cas d'emergència ordinària es pot contactar amb el Cos de Policia, amb la Batllia o amb l'Hospital i es mantindran actius, també, el telèfon 181 i el número de Whatsapp destinat a atendre qüestions relacionades amb violència de gènere.

1.363 sol·licituds de crèdits tous

Augmenta el nombre de sol·licitus de crèdits tous que tenen per objectiu finançar les despeses de funcionament d'empreses i autònoms durant el període de tancament i poder pagar el refinançament dels préstecs que tinguessin pendents durant aquests mesos. Segons ha explicat Jover, «el nombre de sol·licituds i també el de resolucions comença a ser molt significatiu». En aquest sentit, ha apuntat que s'han rebut 1.363 sol·licituds. Davant aquesta xifra, el ministre Portaveu s'ha mostrat satisfet perquè considera que «molts empresaris i molts autònoms han apostat per poder mantenir els seus treballadors, les seves retribucions i evitar que hi hagi situacions de dificultat per moltes famílies del país». Tot i així, ha afegit que «notem que cada dia entren menys sol·licituds i trobem que és natural. De fet, la voluntat de l'administració va ser no tancar massa ràpid aquest procés perquè pensavem que si posavem una data límit curta perjudicariem l'accés al programa a empreses petites i a autònoms».

De la xifra total de sol·licituds, el 37% corresponen a persones per compte propi i el 63% corresponen a empreses. Els volums econòmics sol·licitats són de 300.000.000€ pel que fa referència als imports per despeses de funcionament i 79.000.000€ per les despeses corresponents al refinançament dels préstecs. Segons ha recordat Jover, el total és de 379.000.000€, «una xifra molt més elevada que l'import que havíem posat a disposició, que era de 130.000.000€».

Per altra banda, Jover ha explicat que ja s'han desenvolupat 315 resolucions de les quals, 278 s'han estimat totalment o de manera parcial i 37 s'han denegat. El ministre ha concretat que les empreses a qui se'ls ha estimat de manera total o parcial o se'ls ha denegat la sol·licitud, demanaven un import de despeses de funcionament de 52.000.000€. D'aquests, se n'ha atorgat el 45%. Pel que fa referència a les despeses de refinançament, s'han sol·licitat 8.000.000€ i finalment, s'ha atorgat un 8% de l'import. En aquest sentit, el Govern, que té com a objectiu «fer les resolucions el més ràpid possible», ja ha injectat 24.000.000€ al teixit econòmic.

Recollida de mascaretes a les farmàcies

Algunes farmàcies han fet públic el fet que han rebut a persones que no tenen número de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) i que reclamen mascaretes. En aquest sentit, Jover ha recordat que «la gent que està establerta al principat té la documentació necessaria per adquirir les mascaretes» i ha recomenat que, si hi ha persones que «no disposen de la documentació en aquest moment», consultin la qüestió trucant al telèfon 188 «on els donaran les solucions per obtenir aquest material de protecció».

PUBLICITAT
PUBLICITAT