PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

El Comú de Sant Julià aprova uns pressupostos que no tenen en compte la Covid-19

La majoria s'ha compromès en refer-los analitzant les conseqüències socials i econòmiques

Per Judith Sáez

Primera sessió virtual del Consell de Comú de Sant Julià de Lòria, aquest matí.
Primera sessió virtual del Consell de Comú de Sant Julià de Lòria, aquest matí. | Comú de Sant Julià de Lòria

El Consell de Comú de Sant Julià de Lòria ha aprovat per majoria el pressupost per aquest any 2020 en la sessió ordinària que s'ha realitzat telemàticament avui, perquè va ser ajornada del dia 19 de març per falta de consens. Ho ha fet amb els 9 vots a favor de l'equip de govern i amb 2 abstencions per part de l'oposició. Desperta Laurèdia s'acull a què no ha estat modificat en relació a les circumstàncies actuals d'emergència sanitària.

Pressupost modificable

La majoria del consell ha tirat endavant el pressupost «per poder funcionar formalment i poder executar els pagaments amb la màxima celeritat possible». Tot i això, són «conscients que es veurà afectat i que s'haurà de modificar pels efectes de la Covid-19». La consellera de Finances, Maria Àngels Marfany, explicava que es preveia un pressupost «estable amb un creixement lineal de despeses i ingressos sense incrementar l'endeutament per les inversions», no obstant això, reconeixia que es revisarà tenint en compte quins són els efectes socioeconòmics. En aquest sentit, el cap de l'oposició, Cerni Cairat, criticava que les indicacions del document difícilment es compliran per la situació actual i mostrava mà estesa en col·laborar en el nou replantejament. Alhora, ha defensat que caldrà incloure mesures per garantir el benestar social en la crisi que vindrà.

Davant aquesta situació que el pressupost perdi part de possibilitat, des del comú ressalten que «s’ha inclòs que el fons de cohesió social es pugui ampliar en qualsevol moment».

Calendari fiscal flexible

El que sí s'ha modificat respecte a anys anteriors, ha estat el calendari fiscal per l'any 2020 tenint en compte els esdeveniments derivats de la pandèmia, entre els quals destaca el tancament de bona part de les empreses i les dificultats econòmiques que se'n deriven. Així, s'ha aprovat per unanimitat el fraccionament dels pagaments que es facturaven normalment: els que feien l'ingrés en una tanda, ho podran fer en dues i els que el feien en dues, en tres. A més, Marfany, també anunciava que «s'ha retardat el pagament a tots els casos, majoritàriament a partir del mes de setembre, per donar temps a una recuperació de l'economia». Es traduirà en una disminució dels ingressos per part dels impostos que s'havien de cobrar al 2020 i es cobraran a principis de 2021.

Prioritats de la partida

Pel que fa a les ordinacions, el consol major va destacar l'exoneració d'impostos a totes aquelles empreses de producció local perseguint la producció de quilòmetre zero, la qual, deia, «agafa més força avui que mai». A més, en el relatiu a les inversions que el comú considera «estrictament necessàries», ressaltava el dipòsit d'aigua de Nagol, millorar les condicions de magatzem de la deixalleria comunal i algunes millores urbanístiques com, parcs infantils i espais destinats als gossos. Per últim, per l'embelliment i accessibilitat de la parròquia, també contemplen sobre paper un projecte en participació ciutadana, el qual es començarà a treballar però «es prepara cara el pressupost de l'any vinent».

Mesures Covid-19

El consol major, Josep Majoral, també ha especificat que s'adoptaran les mesures del decret del Govern en la gestió de la crisi del coronavirus i que a més, afegiran una mesura pels treballadors que desitgin que no se'ls descomptin els dies de vacances: «si no vol fer front a les hores que deu al comú amb vacances o hores extra, sempre que sigui la seva voluntat, podrem descomptar-ho del seu salari». Prenien com a exemple, les persones que preveuen fer un viatge.

A més, també han anunciat la creació d'un fons comú solidari en el qual també hi participaran les autoritats, per fer front a les despeses que provocarà la pandèmia pels ciutadans i els empresaris de la parròquia. De moment, el comú informava que s'han fet diverses simulacions en diversos sectors per calcular les pèrdues en els ingressos, tot i això encara no han proporcionat les dades concretes, que tenen previst traslladar al Govern.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT