PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Dos mesos sense comissions ni interessos als qui esperen crèdits

No es cobraran en el descobert de comptes ni en la demora en el pagament de les quotes

Per Judith Sáez

El Ministre Portaveu, Eric Jover, abans de la roda de premsa d'ahir.
El Ministre Portaveu, Eric Jover, abans de la roda de premsa d'ahir. | SFGA

El Govern va anunciar ahir l’acord de les entitats bancàries que, durant els mesos d’abril i maig, aquestes no aplicaran les comissions de descobert en comptes ni interessos per demora en el pagament de les quotes a les empreses i autònoms que ja han demanat un crèdit tou, però que resten a l’espera que se’ls sol·liciti. Des d’Andorra Banking, van informar que aquesta iniciativa se suma a la resta d’accions orientades a ajudar el teixit empresarial, sobretot empreses i comerços, per afrontar els problemes econòmics que els sorgeixin durant la crisi sanitària. 

En aquesta línia, l’Executiu espera que es puguin cobrir les despeses de funcionament, per les quals s’ha destinat 9,1 milions d’euros; per refinançar préstecs amb les entitats bancàries, amb 280.000 euros; així com, garantir els llocs de treball i els salaris dels treballadors. De moment, ja s’han rebut 1.314 sol·licituds per aquests programes, de les quals 207 s’han resolt a favor 179 i s’han desestimat 28.

Per altra banda, durant la roda de premsa d’ahir al vespre, el ministre Portaveu, Eric Jover, va reiterar que cal seguir limitant al màxim l’activitat i demana paciència a la ciutadania amb l’objectiu «que els contagis no s’accelerin». Tot i això, va reconèixer que «s’intentarà que es desenvolupi el comerç intern a mesura que les dades sanitàries ens ho permetin» i que les vendes a través de la xarxa. Pel que fa a les cues que es generen a primera hora a les oficines dels correus espanyols, l’Executiu va afirmar que mantenen el contacte amb l’ambaixada d’aquest país i que estan treballant «perquè no sigui un problema». Jover informava que «s’està revisant els tipus de tasques que s’hi estan desenvolupant» i confirma que el 90% de les actuacions que s’hi efectuen són per elements financers i no pas de paqueteria.

Preus abusius

El ministre Jover va condemnar també les males praxis per part d’alguns establiments i comerços que estan augmentant els preus als productes durant aquesta situació d’emergència. Per això, va reafirmar que els inspectors de comerç i el servei de Policia treballen per evitar-ho. S’imposaran expedients sancionadors i multes d’entre 3.000 a 6.000 euros.

Curs escolar

Fa un mes que les escoles i centres educatius del Principat romanen tancats, però el Govern encara no s’atreveix a confirmar si s’allargarà el calendari escolar, i menys, fins quan. Les autoritats declaraven que s’esperen «a tenir dades sanitàries que permetin prendre decisions sobre el calendari. En funció del final del confinament, quan hi hagi decisions preses, les comunicarem a tothom».

Consens

Des de la darrera setmana l’Executiu comença a visualitzar l’entrada en la segona fase de la crisi sanitària, per la qual també estan preparant el segon paquet de mesures econòmiques. De moment, no s’ha especificat quines són exactament les propostes, ja que encara s’han d’acabar de negociar amb la resta de forces polítiques. Tanmateix, el Ministre Portaveu, Eric Jover, confia en el fet que els eixos que està estudiant i que proposarà l’equip de govern són suficientment «transversals i amplis» per assolir un acord. En aquest sentit, demana a la resta de partits «voluntat i consens» i afirma que si «analitzem les propostes dels socialdemòcrates, no hi ha distàncies entre forces». Així també, afegia que «creiem que si posem bona fe, es podrà assolir». Pel que fa al fons solidari per fer front a les despeses que suposarà la crisi, Eric Jover va anunciar que compta amb 1.492.480 euros i recordava que es poden seguir fent donatius, també a través de missatges per SMS.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT