PUBLICITAT

Andorra la Vella

Una nova defunció per Covid-19 al Cedre

El Principat registra 545 casos, 484 d'ells actius

Per Tatiana Navarro

L’accés principal al centre sociosanitari El Cedre, a Santa Coloma.
L’accés principal al centre sociosanitari El Cedre, a Santa Coloma. | Maricel Blanch

Un home de 90 anys resident del Centre Sociosanitari del Cedre va ser la víctima número 22 per coronavirus al país. Ahir, el ministeri de Salut havia registrat 545 casos, dels quals 484 es mantenen actius. Entre les persones infectades, hi ha 52 malalts ingressats a l’Hospital, 17 d’ells a l’UCI i 14 amb ventilació mecànica.
En aquest sentit, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va confirmar l’extubació de la professional del SAAS de 24 anys que es trobava en una situació crítica i que en els darrers dies ha evolucionat favorablement. Dues persones més podran deixar de necessitat l’ajut de la ventilació mecànica en les pròximes 24 o 48 hores. Entre les persones contagiades per la Covid-19 es troben 91 professionals de la Salut i 18 membres dels cossos especials.
D’altra banda, el ministre de Salut va afirmar que tant els casos positius com els contagiosos han anat disminuint en els darrers dies i que, per tant, al Principat no es produeix l’efecte cap de setmana que sí que s’experimenta als països del voltant. Amb tot, va recordar que els resultats de qualsevol mesura tenen efecte al cap de set dies i que, per tant, les conseqüències podrien encara no ser visibles.
Benazet va explicar que actualment estan ocupats 14 dels 27 llits amb ventilació mecànica, assegurant que a cada pacient se li doni el tractament que necessita. Recursos que estan lluny de trobar-se saturats, donat que avui arriben quatre ventiladors i demà s’esperen cinc més.
Els professionals compten des d’ahir amb els voluntaris cubans, que s’incorporaran progressivament per suplir el personal del SAAS. Respecte al tractament de les persones d’edat més avançada, el ministre va tornar a insistir en que el professional sanitari està seguint els mateixos protocols d’abans de la crisi. «Les persones grans no tenen la capacitat d’ensortir-se amb la ventilació mecànica», va explicar el ministre, donat que és una tècnica molt agressiva. Per aquest motiu, els professionals sanitaris opten per únicament oferir medicaments a aquelles persones més fràgils, com per exemple als pacients del Cedre. Això no vol dir que el centre sociosanitari no disposi del material necessari, perquè, com va afirmar el ministre, compten amb el mateix material que a l’Hospital. Benazet també va voler deixar clar que totes les decisions dels professionals sanitaris sempre estan consensuades amb la família.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT