PUBLICITAT

El Govern decideix que no és necessari aplicar l’estat d’alarma

Es va decidir en Consell de Ministres després d’avaluar el descens de mobilitat del cap de setmana

Per El Periòdic

Roda de premsa actualització dades COVID-19
Roda de premsa actualització dades COVID-19 | SFGA/CEsteve

Segons va informar ahir el ministre Portaveu del Govern, Eric Jover, a la roda de premsa diària destinada a actualitzar les dades de la situació relacionada amb la pandèmia de Covid-19, el Consell de Ministres va dedcidir que no és necessari aplicar l’estat d’alarma al Principat perquè «considerem que no és el moment. La situació de responsabilitat i la resposta cívica de la gran majoria de ciutadans és suficient per l’estadi que estem de la malaltia».


Tot i que la setmana passada es va notar un increment de la mobilitat, Jover va constatar que després que Govern fes un reclam a la responsabilitat de la població de mantenir-se a casa i que, per altra banda, es reforcés la presència policial als carrers, aquest cap de setmana s’ha notat una reducció pel que es refereix als desplaçaments d’un 84% a nivell intern, d’un 99% a la frontera entre França i Andorra i d’un 97% a la frontera amb Espanya. Jover va voler destacar que el nivell de disminució de la mobilitat que ha aconseguit Andorra «segurament és equiperable al que s’ha aconseguit a altres països per via d’estats d’alarma o estats similars». Així, va voler destacar l’element de civisme de la societat andorrana.


En aquest sentit, encara que el ministre Portaveu es va mostrar «satisfet de com s’ha desenvolupat aquest cap de setmana» va voler aclarir que «Govern no aprova una relaxació. Cal continuar quedant-se a casa i cal seguir disminuïnt i limitant la mobilitat. Demano a la societat de continuar amb aquest grau de civisme i, a aquelles poques persones que no estan complint, se’ls demana que siguin cívics per responsabilitat i per respecte a totes aquelles persones que si que estan complint amb les recomenacions del Govern d’Andorra». Va recordar, també, que les patrulles de policia seguiran presents.

Ajudes associades a les cotitzacions

Dins del context de les mesures elaborades pel Govern amb l’objectiu d’«ajudar a autònoms i empreses a afrontar els impactes econòmics associats a la crisi sanitària», ahir es van posar en marxa les ajudes per autònoms, associades a les cotitzacions a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). Segons va explicar el ministre, el divendres Govern va aprovar un decret que contemplava l’aplicació de les mesures en qüestió que ahir es va publicar al BOPA. També ahir els formularis de sol·licitud de les ajudes es van posar a disposició dels interessats a la pàgina web de la CASS.


Jover va explicar que una de les ajudes «permet als autònoms demanar una reducció de la cotització fins a l’equivalent del salari mínim». Va constatar que per a aquesta ajuda ja s’han fet 192 sol·licituds. També va explicar que per a aquells autònoms que han hagut de suspendre les seves activitats, es presenta la possibilitat de suspendre les cotitzacions a la Caixa Andorrana de Seguretat Social. Segons va explicar el ministre, aquesta ajuda ja l’han sol·licitat 509 persones. 


Per altra banda, Jover va actualitzar les dades de sol·licituds de crèdits tous: se n’han resolt 153, 130 han estat estimades total o parcialment i 23 han estat denegades. En el cas de les ajudes destinades al funcionament de les empreses, les atorgades sumen 6,2 milions d’euros i en el cas de les ajudes pel retorn de préstecs, sumen 193.000 euros, un 11% del que s’havia demanat. El ministre ha apuntat que el total de peticions per obtenir un crèdit tou és de 1.286.

Material mèdic

El copríncep francès ha enviat 3.800 mascaretes FFP2 i 16.350 de quirúrgiques. També arribaran 10.000 mascaretes del tipus FFP2 proporcionades per una empresa xinesa, 150.000 de  quirúrgiques i 5.00 vestits d’aïllament.

PUBLICITAT
PUBLICITAT