PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Generalitat es marca finalitzar les competicions com a prioritat

El Govern vol crear un pla d’acció a «mig i llarg termini» per assegurar la viabilitat econòmica de l’esport de base

Per Albert Ortega

Gerard Figueras durant un acte al Parlament de Catalunya, el desembre.
Gerard Figueras durant un acte al Parlament de Catalunya, el desembre. | EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

L’aparició del coronavirus també ha degenerat en una crisi per l’esport, on tothom ha vist com els seus plans de futur resten a l’expectativa d’un virus que ha aturat l’activitat física. Un fenomen que altera els plans de totes les federacions, governs i entitats esportives pel futur.

En aquest sentit, el secretari general de l’Esport de la Generalitat, Gerard Figueras, va anunciar als micròfons de Catalunya Ràdio que «el criteri general del Govern és acabar les lligues encara que això signifiqui anar-nos a juny o juliol, ja que aquesta situació permetria no danyar més els ingressos per drets o espònsors».

Una declaració d’intencions que afectaria de ple l’esport professional i de base andorrà que competeix en els tornejos catalans i espanyols. Tanmateix, si bé el representant català va assegurar que «és una incògnita saber com hem de continuar les competicions o finalitzar-les, ja que varia en funció del que s’allargui el confinament», Figueras va obrir la porta als dos escenaris. Així no descarta prendre mesures «més dures» si a principis de maig no es produeix una obertura progressiva del confinament.

Coordinació esportiva

Pel que fa a la presa de decisions sobre l’endemà de les competicions, Figueras va informar que «en les categories amb relació amb competicions estatals, la decisió no es pot prendre de manera unilateral». En aquesta línia, Figueras va afegir que «el nostre objectiu és tractar d’acabar tot el que es pugui, però la decisió ha de ser concertada entre les federacions catalanes, espanyoles, europees i internacionals i també amb les autoritats públiques esportives».

D’altra banda, Figueras també es va pronunciar en relació al gran premi d’F1 i de motociclisime. Així, el representant català va assegurar que «hem de moure la data del 10 de maig a l’F1 i ben aviat hi haurà una nova proposta de dates per tots els premis posposats». En canvi, pel gran premi de motocilisme, Figueras va contestar que «és difícil imaginar que avui en dia es pugui mantenir la data inicial prevista».

A més a més, sobre la Volta a Catalunya, Figueras va manifestar que «la UCI encara no s’ha pronunciat però és obvi que quan es va prendre la decisió de posposar-la se sabia que seria molt complicat tornar a trobar dates per rondes, tours i giros». Tot seguit, Figueras va respondre que «en el cas del ciclisme, es preveu que en les pròximes setmanes hi hagi una resposta que passi per la reubicació o la formulació del calendari del 2021».

L’esport formatiu

La reunió mantinguda telemàticament ahir entre el president de la Generalitat, Quim Torra, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó i el secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, amb diferents actors de l’esport català es va tancar amb la necessitat de posar sobre la taula l’aplicació d’un pla estructural per donar viabilitat a diferents entitats i a l’esport català, a més d’explicar tota l’activitat que estan fent aquestes últimes setmanes els clubs i les federacions.

Així, Budó va comunicar que «hem de recuperar l’àmbit d’esport de base, popular, escolar i que no és federat a més del professional». En aquest sentit, Figueras va indicar que «finalitzar les competicions de base pot ser més difícil per les dinàmiques familiars i si no es pot començar al maig, serà complicat». A més, va apuntar que «el debat està obert i en els pròxims 15 dies es prendrà una decisió que pot ser dura i no exactament igual per totes les categories».

Jocs Olímpics d'Hivern

Per últim, el secretari general de l’Esport va refermar l’aposta per la candidatura catalana-aragonesa Barcelona-Pirineus 2030, on va assegurar que «el projecte no s’ha vist afectat pel coronavirus». A continuació va confessar que «la pandèmia ha provocat més interlocució entre el COI, l’Aragó i la Generalitat. Ara toca formalitzar la candidatura».

I és que Figueras, va tornar a recordar que «s’està treballant en la incorporació de l’Aragó i per aquest motiu, li vam presentar el dossier de la candidatura perquè el complementessin de la millor manera possible amb les seves instal·lacions de neu i gel».

PUBLICITAT
PUBLICITAT