PUBLICITAT

Andorra la Vella

La majoria i els socialdemòcrates trenquen la treva per la Covid-19

Les mesures per afrontar la crisi fan aflorar les diferències entre la coalició i el PS

Per Enric Revuelta

Imatge d'arxiu d'una sessió de Consell General
Imatge d'arxiu d'una sessió de Consell General | MARICEL BLANCH

L’inici de la crisi per la Covid-19 va deixar en un segon pla les habituals diferències entre els grups de la majoria i el PS. Ara, més de dues setmanes després que el Govern decretés el confinament dels ciutadans, la treva que s’havien imposat el tripartit i el principal partit de l’oposició va finalitzar ahir, almenys de manera temporal. Les diferències polítiques van tornar a aflorar en plenes negociacions pel segon paquet de mesures urgents, que inclouran la figura dels ERTO, i a l’espera dels tests massius a tota la població per decidir si es poden aixecar gradualment les restriccions.

La gota que va fer vessar el vas va ser la proposta de les 30 mesures del PS, que entre altres inclouen una moratòria de pagaments de préstecs i crèdits almenys durant tres mesos, la gratuïtat dels consums de FEDA i Andorra Telecom o la creació d’una nova prestació per desocupació d’uns 1.300 euros per als autònoms. Fonts de la majoria acusen els socialdemòcrates de fer un ús «partidista» de la situació de crisi i critiquen el líder del PS, Pere López, d’avançar-se i apropiar-se d’algunes mesures que es plantegen davant de tots els grups.

Per la seva banda, fonts socialdemòcrates afirmen que estan disposats a «debatre» i a proposar «solucions sobre la taula» i que la seva intenció no és «rivalitzar». Alhora, asseguren que estan predisposats a «parlar i a treballar». Sobre les 30 propostes presentades, afirmen que és un document que van presentar perquè consideren que és el que «necessita Andorra» i per tal que les famílies tinguin un poder adquisitiu per reactivar el consum intern. Consideren que l'Executiu és qui marca el ritme de les mesures que es van plantejant i consideren que com a principal partit de l'oposició han de poder fer propostes sobre les mesures que es podrien incloure al segon paquet de la llei de mesures urgents.

Un dels punts que va generar ahir el foc creuat entre la coalició i el PS van ser les acusacions dels socialdemòcrates sobre la reducció dels lloguers dels negocis tancats o en guàrdia. La primera llei de mesures urgents estipula que els llogaters que poden obrir els seus locals paguin un 50% del cost total mentre que els que estan de guàrdia en paguen un 20% i els que estan tancats queden exempts de pagament. El PS va afirmar que inicialment el Govern havia plantejat que els negocis que no poden obrir paguessin un 25% del lloguer i els que ho poden fer parcialment, un 50%. Segons ha pogut saber el PERIÒDIC, aquesta va ser la mesura inicial plantejada per l’Executiu, però les tarifes vigents van ser proposades pels mateixos grups de la majoria, Terceravia i el PS.

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, va recordar que algunes de les idees dels socialdemòcrates ja estan incloses al primer paquet de mesures va criticar el PS per «atribuir-se» la «paternitat d’elements». «Creiem que no toca», va etzibar Jover, que va explicar que el cap de Govern, Xavier Espot, es va reunir ahir amb Sindicatura i els grups parlamentaris per presentar-los una part de l’esborrany del segon paquet de mesures rugents. L’Executiu preveu que aquesta proposta inicial vagi «evolucionant» i, en aquest sentit, Jover va manifestar que de moment no s’informarà de les posicions de partida del Govern «perquè serà molt més ric si en el debat podem consensuar la llei».

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT